Holbæk Golfklub

Sjælland, Danmark

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Er der en bane i Danmark, hvor beliggenheden i den grad bør fremhæves er det Holbæk Golfklub.

Danmarks 13. ældste golfklub rangerer som en af landets smukkest beliggende 18 hullers baner. Siger de lokale i hvert fald. Når man besøger klubben, så fornemmer man, at medlemmerne er stolte af deres bane. Og det forstår man sådan set godt.

For når vinden hiver i flagdugen, Orø-færgen sejler forbi ude på fjorden, og mågerne svæver over banen og giver deres besyv med. Så føler man sig for alvor i pagt med naturen.

Banen åbnede i 1964. De første 9 huller blev anlagt ude på Kirsebærholmen, der stikker snuden ud i Holbæk Fjord og som var et areal, der oprindeligt var blevet brugt som skydeterræn.

Området var jomfrueligt og naturen slående smuk. Her fik de golfglade holbækgensere lov til at udfolde deres golfevner.

Det var Frederik Dreyer, der satte stregerne til det, som de fleste nok vil kalde for en seaside bane, og hvor det mange steder kun er strandeng og en smal stribe svajende siv, der adskiller fjord og fairways.

Banen blev udvidet til 18 huller så sent som i 1993-94, hvor en del af de nye huller blev anlagt, så man har udsigt over Kirsebærholmen, fjorden og Tuse Næs.

Banen er både relativ kort og relativ flad. Den kan også til tider virke en anelse klemt. Men det fungerer, og det gør det mest af alt fordi beliggenheden er i absolut top. På en skala fra 1 til 5 får Holbæk Golfklub således et flot 5-tal for herlighedsværdien.

Det er svært, men ikke for svært
En af de ting man bemærker undervejs på runden er de udfordrende par 3-huller. De første to af slagsen har således smalle greens, der ligger på tværs af spilleretningen, mens par 3-hullerne på Kirsebærholmen - dem er der tre af - er påvirket af den herskende nordvestenvind ind over fjorden. Det sidste er i den grad med til at påvirke sværhedsgraden. Det gælder også på det korte 13. hul, der kun spiller 130 fra herretee, men hvor der til gengæld skal tages højde for vinden for at kunne lande bolden på den relativt lille green.

Af flere årsager er banen i Holbæk Golfklub en krævende test. Dels pga. den føromtalte vind men også fordi greens er kuperede og samtidig godt beskyttet af bunkers.

På mange huller skal bolden flyves ind til små eller smalle green områder. Et godt eksempel er 6. hul. Står flaget i bagkanten skal der ikke slås mange meter for langt, førend bolden er out, og foran greenen sørger to velplacerede og store bunkers for, at opsamle alle skæve eller løse slag.

Efter de første 6 spillede huller skrues der op for sværhedsgraden, når man bevæger sig over vejen og tættere på fjorden. Det kan være en barsk omgang især fra 9-17. hul, som alle spilles i åbent terræn på Kirsebærholmen.

Udvalgte huller der efterlader et særligt indtryk
8. hul er et fremragende golfhul. Beliggenheden, sværhedsgraden og måderne, hvorpå hullet kan spilles gør det til noget særligt. De fornuftige slår ned i bunden af doglegget, men efterlader sig så med et langt andetslag. De mere modige eller dumdristige finder en linje hen over træerne i venstre side. Bolden skal flyves 180 meter og får man for meget rul ender man i vandhazarden på den modsatte side af den smalle fairway. Er man heldig eller dygtig falder belønningen prompte, når andetslaget kan slås mod green med blot en wedge i hånden.  

11. hul er uden diskussion banens signaturhul. Par 3-hullet er designet, så greenen ligger ud mod fjorden, som samtidig skærer sig ind mellem tee og green. Layoutet betyder, at der skal slås ud over vandet for at nå green. Hullet spiller 166 meter fra gul tee, men kan sagtens kræve, at der hives en driver op ad bag’en, hvis vinden blæser op og er stik imod.

12. hul er et kort dogleg par 4-hul på kun 256 meter. Er man frisk og langslående kan der skæres ind over venstre side og et god bud er at bolden kan landes enten kort eller lidt højre om green. Med til at øge sværhedsgraden er, at teestedet på det nærmeste er placeret ude i fjorden plus at der spilles ind til en lille og højtliggende green, der fortil er beskyttet af en stor bunker.

17. hul ned langs med vandet er et skønt golfhul. Det minder om links, men det ligger ved Holbæk Fjord. 445 meter par 5-hul med vand hele vejen op langs højre side. To drilske og velplacerede vandhazarder gør, at hullet skal spilles med omtanke. Men svært behøver det faktisk ikke være. Et teeslag ud kort af den første hazard og så et slag i retning af 15. tested efterlader spilleren med et wegdeslag ind fra den helt rigtige vinkel.

                                                    

Vil I på et golfophold på Sjælland og spille Holbæk Golfklub, så anbefaler vi at I enten overnatter på Dragsholm Slot eller køre til Skjoldenæsholm Hotel, hvor I så også passende kan spille en runde golf i Skjoldenæsholm Golfcenter

 

  • Antal huller Antal huller 18
  • Afstand til Skjoldenæsholm Hotel Afstand til Skjoldenæsholm Hotel 22 km
  • Driving Range Driving Range Ja
  • Putting Green Putting Green Ja
  • Buggy er nødvendig Buggy er nødvendig Nej
  • Restaurant Restaurant Ja
  • Banetype Banetype Seasidebane
  • Pro shop Pro shop Ja