Tilbage til Danske Øer
Ærø Golf Klub
Danske Øer, Danmark
Ærø Golf Klub er med lidt god vilje en Danmarksudgave af den berømte californiske bane, Pebble Beach.
Begejstrede anmeldere har kaldt banen for Danmarks smukkest beliggende seasidebane. En titel, som Ærø så må kæmpe med Læsø Seaside Golfklub om at være indehaver af.
For at komme til Ærø skal man ud på en mindre sejltur. Færgerne sejler i fast rutefart fra Fyn og gennem Svendborg Sund, fra Fynshav på Als og fra Rudkøbing på Langeland. På turen fra Fyn sejler man forbi de grønklædte småøer, Skarø By, Drejø By og Hjortø By. Den stille sejlads kan meget passende bruges til at indstille kompasset mod nogle dages afslappende ø- og golfferie.
Ærø Golf Klub finder man helt oppe på øens nordligste spids ved Næbbet og Skjoldnæs Fyr. Omgivet af Østersøen, Lillebælt og Det Sydfynske Øhav. På den måde passer sloganet om ’at alt er vand ved siden af Ærø’.
Fra Søby køres der gennem det åbne landskab. En smal landtange med vand på begge sider.
Fremme ved golfbanen blander begejstring sig med forventningens glæde. Stort set fra alle steder på banen har man panoramaudsigt ud over havet. Det er et smukt syn og man tænker uvilkårligt om beliggenheden fås bedre noget sted i Danmark.
Golf mellem digerne
Som en integreret del af Ærø-banen ligger der nogle særdeles drilske diger, som skærer sig ind på tværs af fairways og virker som stopklods for rullende bolde, der er kommet lidt ud af retning. I baneguiden vises afstandene til digerne, men er man så uheldig at havne i et af de langhårede diger koster det nemt et ekstra slag eller to.
De fredede diger giver banen karakter. De lokale kan fortælle, at digerne blev anlagt tilbage i 1700-tallet i forbindelse med landboreformen. Dengang blev bønderne fra Søby tvunget til at flytte ud af byen og bosætte sig i det åbne, barske landskab nord for byen. Digerne kom til at markere fordelingen af de nye jordområder.
Tæt på havet
Ærø Golf Klub har kun nogle få hundrede lokale medlemmer, så banen er ikke ligefrem overendt. Flere af hullerne løber helt ude på kanten af havet og i klubhuset hænget et opslag, der advarer mod skred i klitterne. Er man så uheldig at slå en skævert skal man altså tage sig i agt. For fra kanten af banen falder det flere steder 30 meter brat ned mod havet. Synet er dramatisk og frygtindgydende.
De 18 huller på Ærø byder på masser af variation. En blanding af seaside, indlands og højslette golfhuller gør det interessant at spille en runde golf her på den lille ø.
Banen er visse steder kuperet med bløde slugter, men skifter så pludselig karakter og bliver åben og flad. Udsigten, skrænterne og digerne er med til at sætte kolorit på runden.
På hullerne, der spilles langs med havet straffes skæve slag med en ’lost ball’. Selvom de fleste huller har forholdsvis brede fairways, så ligger problemerne alligevel og lurer derude. Ofte kan bunkers ikke ses med det blotte øje. De er anlagt på en særlig måde, så de ikke kan ses ude fra havet og ligger derfor ’skjult’ i små fordybninger i terrænet.
Men bortset fra det, så er der faktisk gode chancer for at komme i klubhuset med en hæderlig score. Svære er banen heller ikke, altså med mindre det blæser. Og det gør det som regel på disse kanter.