New Zealandsk golfbane er et sandt mesterværk

(Photo credit: Ricky Robinson) | Publiceret 07-10-2023

Der er langt til New Zealand fra vores hjemlige breddegrader, men for golf aficionados er der alligevel godt nyt og noget at rejse efter. For med åbningen af North Course får verden en af Tom Doaks største mesterværker at se.

Sådan lyder meldingen fra ejerne af Te Arai Links, der ligger på den østlige kyststrækning på Nordøen, godt 1,5 times kørsel nord for Auckland.

Resortets første golfbane, South Course, oplevede nærmest vanvittig berømmelse, da banen åbnede i 2022. Samtlige 18 huller var anlagt tæt ud mod Stillehavet, og begejstringen var så stor, at dette mesterværk af en golfbane hurtigt strøg ind blandt verdens bedste golfbaner.

Nu er man klar med endnu en golfbane. Denne gang The North Course, der altså er designet af den verdensberømte golfbanearkitekt Tom Doak.

De særlige karakteristika ved området her nord for Auckland, og de specielle jordbundsforhold muliggør et design, og en golfbane med et udtryk, som de fleste arkitekter kun kan drømme om

Tom Doak (Renaissance Golf Design), der har amerikansk baggrund, står også bag baner som Pacific Dunes i Oregon (USA), Ballyneal Golf Club i Colorado (USA), Barnbougle Dunes i Tasmanien og Cape Kidnappers i New Zealand. Alle banerne finder man, ifølge Golf Magazine, blandt verdens Top-100 golfbaner.

Tom Doak er således kendt for at designe golfbaner i verdensklasse, og Te Arai Links, North Course er endnu en golfbane, der med garanti vil opnå hæder og berømmelse.

Kendetegnende for området, hvor man finder Te Arai Links er, at golfbanerne ligger omgivet af træer og sandklitter, mens den smukke Stillehavs-kyststrækning fuldender følelsen af, at man befinder sig et helt særligt sted.

Terrænet findes stort set ikke magen til nogen andre steder på kloden, og på baggrund af landskabets særlige karakter, og modtagelsen som South Course fik, har man med stor forventning set frem til åbningen af North Course i oktober 2023.

Ikke brug for undskyldninger
På den eksklusive og private nabobane Tara Iti ses Stillehavet også på samtlige huller, så da Tom Doak fik til opgave at designe Te Arai Links, North Course ønskede den verdensberømte arkitekt at designe en golfbane med et anderledes udtryk.   

Resultatet blev en golfbane, hvor en del af hullerne løber inde i landet. Det gav spænding om resultatet, men Tom Doak har på intet tidspunkt vaklet i troen.

’Det kan føles lidt mærkeligt at undskylde for, at der kun er 7 huller, der ligger tæt på havet, især når resten af North Course løber gennem et terræn, der måske mest af alt minder om Pine Valley (kåret som verdens bedste golfbane; red.),’ siger Doak.

Arkitekten på arbejde
Normalt når Tom Doak arbejder på nye projekter, så overlades det praktiske arbejde med at flytte rundt på de enorme jordmængder til betroede medarbejdere, men med Te Arai Links, North Course er historien en anden.

Golfbanen tog nemlig form under COVID-19-pandemien, hvor Doak i foråret 2022 rejste til New Zealand. Her blev han i to måneder, hvor han tog del i det praktiske arbejde. 

’Jeg er stadig ikke så god på bulldozeren, men jeg elsker det,’ har Doak bl.a. udtalt.


Da man anlagde Te Arai Links, North Course fandt man rester efter en befæstning fra den oprindelige indfødte Maori-befolkning, der kom til New Zealand omkring år 1300 e.kr. I dag ses de historiske levn mellem 5. tee og 6. green

Når Tom Doak bliver spurgt omkring banen, svarer han sådan her:

’Resultatet er visse steder ret specielt, som greens på 4. og 7. hul. Udtrykket er måske næsten for voldsomt vil nogen mene ved første øjekast, men efter at have vurderet dem et stykke tid blev vi enige om at beholde det, som var det tiltænkt i første omgang. Vi skal være ærlige at sige, at med South Course som nærmeste nabo, så følte vi en vis forpligtigelse til at levere et ekstraordinært resultat, for at banerne kunne blive på samme niveau. Terrænet lå her allerede, med perfekte jordbundsforhold og et bølgende klitlandskab, men vi var klar over, at der skulle mere til. Resultatet ser vi i dag med måden, hvorpå fairways og greens er anlagt. Baneforløbet indeholder flere huller ude ved havet og bl.a. er par 3-hullet (17. hul) samt 18. hul ude langs med havet i ren verdensklasse’, lyder det fra Tom Doak.  

En golfbane med flamboyante karaktertræk
North Course starter og slutter ved havet, og undervejs lægges vejen også forbi Stillehavet på 8. og 9. hul. Ind imellem tages golfspillerne med på en rejse ind gennem fyrreskov og enorme sandklitter.

Flere af hullerne løber gennem et dalområde, eller det som Doak kalder for en naturlig skål i landskabsbilledet. Her er hullerne 4-7 blevet anlagt.

Som en del af layoutet har man skabt det, som på engelsk kaldes for half-par holes. Frit oversat betyder det huller med gode chancer for at score, men hvor god course management ofte er påkrævet.  

Layoutet omfatter således nogle meget stærke par 4-huller. Ofte korte huller, men som pga. placeringen også kan byde på store udfordringer, når vinden blæser ind fra Stillehavet.

Virkeligheden er, at alle huller på North Course forbliver meget tæt på havet. På en given dag kan hvert af de 18 huller spille helt forskelligt fra dagen før, afhængigt af vindretningen. Det er det, golf ved havet handler om.

For anmelderne, som i den kommende tid vil strømme til Te Arai Links, vil det uundgåelige spørgsmål dukke frem. Hvilken bane er bedst og hvilken bane vil du foretrække at spille igen og igen. South Course eller North Course?

Hos værterne hersker der ingen tvivl.

’Spil dem begge. Så kender du bagefter svaret.’

Alle artikler

Nu åbner La Réserve Golf Links

Nu åbner La Réserve Golf Links

MAURITIUS: Med åbningen af La Réserve Golf Links har det tropiske ø-paradis fået endnu en golfbane i verdensklasse. Golfbanen er en del af Heritage Resorts...

Vinturisme lokker golfspillere til Spansk region

Vinturisme lokker golfspillere til Spansk region

Costa Brava er kendt for sine mange flotte golfbaner og rige (vin)kultur. Regionen i nordøst er for længst gået hen og blevet et af Spaniens mest spændende golfrejsemål...

Sponsoreret Ajman resort lokker med eksklusivt tilbud

Ajman resort lokker med eksklusivt tilbud

AJMAN: Al Zorah Golf Club er gået sammen med det super eksklusive The Oberoi Beach Resort og har lavet en 'Stay-and-Play' golfpakke, der henvender sig til golfspillere, der vil prøve noget ekstraordinært...

Suveræne vindere af Race to Thailand

Suveræne vindere af Race to Thailand

RACE TO THAILAND: Finalenrejsen til Thailand blev en fantastisk oplevelse for alle deltagerne. Makkerparret Jan Kronborg g Henrik Johnson blev suveræne vindere af RTT 2023.

Hæder til 3 must-visit baner i Abu Dhabi

Hæder til 3 must-visit baner i Abu Dhabi

De tre Abu Dhabi golfbaner Yas Links, Yas Acres Golf and Country Club og Saadiyat Beach Golf Club løb med masser af hæder ved årets World Golf Awards 2023...

Velgørenhedsindsamling gav 15.000 kr.

Velgørenhedsindsamling gav 15.000 kr.

RACE TO THAILAND: Hen over sommeren blev der indsamlet 15.000 kr., da deltagerne ved RTT tilmeldte sig de løbende HIO-konkurrencer. Pengene sendes nu til Thailand...