Sponsoreret indhold

Hav det rigtige udstyr med på golfferien

Publiceret 20-11-2018

Er man på vej på golfferie, og skal man have det fulde udbytte ud af turen, så er det en god ide, at man har det rigtige golfudstyr med sig.

Det gælder ikke mindst den del af udstyret, som gør os i stand til at navigere rundt på baner, som vi ikke kender i forvejen.

Et af de hjælpemidler som for alvor kan forbedre ens scores er enten en GPS-enhed eller en kikkert (rangefinder), der kan måle de nøjagtige afstande til hazarder og pindplaceringen på greens.

Der er fortsat golfspillere, som sværger til at spille en runde golf uden brug af disse hjælpemidler og i stedet kigger efter afstandsmarkeringerne på fairways eller de forskellige markeringer uden for fairways, som med gule og røde symboler viser afstanden til forkant eller til midten af greenen.

Sidstnævnte metode har fungeret i generationer og gør det stadig.

Men mange golfspillere har også ’set lyset’ ved at benytte tekniske hjælpemidler fra eksempelvis Bushnell, Nikon eller Garmin. Når man anskaffer sig et GPS-ur eller en golfkikkert betragtes det af mange, som en investering i golfspillet og sat lidt på spidsen også en investering i nogle bedre scores og dermed også nogle bedre golfoplevelser.

Det gælder ikke mindst, hvis man er taget på golfferie og befinder sig på en golfbane, man ikke har spillet før. Så bliver alting lettere med en laserkikkert eller GPS-enhed. Det gælder selvfølgelig især, hvis markeringerne skulle vise sig at være manglefulde eller der opstår forvirring om, hvorvidt markeringerne viser afstanden til forkant eller midten af greenen.

Nøjagtigheden og spilleoplevelsen stiger derfor betragteligt for de spillere, som har vænnet sig til at bruge enten en laserkikkert eller en GPS-enhed. 

Smarte GPS-enheder er populære
Laserkikkerten og GPS-enheden har begge til formål at give golfspilleren besked om, hvor langt der er til eksempelvis en hazard eller til pindplaceringen inde på greenen.

Men selve teknologien bag er forskellig.

GPS-enheden, som mange golfspillere benytter, kan både være et armbåndsur, en håndholdt enhed eller en app, som er downloadet til ens smartphone.

Mange af disse enheder kan også bruges til at tælle skridt og vise kalorieforbrænding, fører scorekort samt udregne diverse statistiker for runden. På den måde kan man hurtigt få et overblik over, hvad som skal forbedres inden der tees ud næste gang.

De mange avancerede funktioner gør dog også, at det kan tage tid at lære dem alle at kende, så man får mest mulig glæde ud af nyanskaffelsen. 

GPS-enheden kræver samtidig også løbende opdateringer bl.a. fordi nogle af de ofte mere end 30.000 tilgængelige golfbaner ændrer på banens layout.

Det smarte ved GPS-enheden er, at den viser afstanden både til forkant, midt og bagkant på greenen. I den ligning skal spilleren så selv vurderer, hvor pinden er sat på dagen og dermed får man den ’nøjagtige’ afstand. Men for de fleste golfspillere vil det være tilstrækkeligt blot at kende afstanden til midten af greenen.

Og netop nøjagtigheden er en af svaghederne ved GPS-enheden, hvor man altså ikke får oplyst den helt nøjagtige afstand til pinden.

Til gengæld kan de moderne udgaver vise afstand til træer og hazarder, og med blot et enkelt kig på uret har man afstanden til greenen eller de foranliggende forhindringer.

Mange modeller viser også en oversigt over hele hulforløbet, så GPS-enheden til en vist grad erstatter den ellers så uundværlige baneguide.

GPS-enheden, hvad enten det er et golfur eller en app, som man har downloadet til telefonen, har den klare fordel at selv ved blinde slag vises afstanden til greenen, mens kikkerten i den sammenhæng ikke er til megen hjælp.

De fleste spillere vil dog nok uanset om der bruges kikkert eller GPS foretrække at gå frem, så man kan se greenen og danne sig et indtryk. Gør man det, og bruger man en rangefinder, er det alligevel muligt at måle afstanden til flaget og tilbage mod bag’en og på den måde få den nøjagtige afstand til green og pindplacering.

Linksbaner som Royal County Down i Nordirland er kendt for at have mange blinde slag 

Ved brug af en GPS-enhed kan man komme ud for, at nye baner ikke findes i GPS’en og det samme kan forekomme med helt nye baneomlægninger. Det kan føre til fejlinformation, hvis eksempelvis en green er blevet flyttet, og det stadig er de gamle informationer, der ligger i GPS’en. Det problem har man aldrig med en kikkert.

Mange oplever, at det er hurtigere at bruge et GPS-ur fremfor at skulle fiske en kikkert op ad bag’en flere gange på hvert hul. Samtidig er det den almindelige opfattelse, at en rangefinder mest appellerer til de dygtige spillere, som kan slå bolden meget præcist og derfor har brug for at kende de nøjagtige længde.   

Præcision, præcision, præcision
En afstandsmåler i form af en kikkert (rangefinder) vil altid være mere præcis, og det er derfor, at de fleste elitespillere og lavhandicapspillere foretrækker en sådan fremfor en GPS-enhed.

Man er aldrig i tvivl om den rigtige afstand, og er der én ting man som golfspiller altid skal forsøge at eliminere, inden man stiller sig op over bolden, så er det den nagende tvivl. Er man i tvivl ender det 9 ud af 10 gange med et dårligt udført slag.

Rangefinderen kan bruges overalt. På alle baner uden undtagelse og sågar også på driving rangen, hvis man under opvarmningen vil måle de nøjagtige længder.

Det at bruge en kikkert kræve måske nok lidt tilvænning og i starten risikerer man at få oplyst forkerte mål, fordi kikkerten eksempelvis har ’ramt’ et træ bag greenen.

I de nyeste hybridenheder på markedet er der dog taget højde for dette ved at kikkerten automatisk måler afstanden til det punkt som er tættest på og med en indbygget target-kontrol vil kikkerten enten at bippe eller vibrere, når man rammer målet.

En af ulemperne ved at bruge kikkert kan være, at man måske har en pindplacering helt bagerst på greenen. Fejlagtigt tror man, at pinden står i midten, og slår man så efter pinden risikerer man at ryge for langt og være over greenen.

Derfor gælder det også om, at man så vidt det er muligt kender den nøjagtige pindplacering for at kunne foretage det rigtige jernvalg til sit approachslag.

                                                          

 Som noget helt nyt har Garmin netop lanceret næste generation af rangefinderen, Approach Z80, hvor den velkendte kikkertfunktion er koblet sammen med en GPS-funktion, så man nu får det bedste fra de to forskellige måleinstrumenter. I indstillingerne er det muligt at slå turneringsmodus til, så kikkerten er lovlig at benytte under turneringer.

 

 

Alle artikler

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Har man prøvet at spille PGA Catalunya eller måske Golf de Pals, og længes man tilbage, så er der godt nyt. Spanien er så småt ved at åbne op igen, og turisterne er mere end velkomne...

Singha Beer fortsætter sponsorat

Singha Beer fortsætter sponsorat

RACE TO THAILAND: Mange deltagere havde sidste år fornøjelsen af at vinde en kasse med Thailands bedste øl, da de deltog i RTT. Og nu er der godt nyt, for Singha Beer har valgt at fortsætte deres sponsorat i 2020...

Costa del Sol genåbner golfbaner

Costa del Sol genåbner golfbaner

Uge 21 bliver en mærkedag i nyere spansk turismehistorie, for fra mandag den 18. maj begynder flere af Costa del Sols mange golfbaner at genåbne. Læs her om et par af de baner, som nu kan spilles...

Video: Mallorca er klar til at genåbne

Video: Mallorca er klar til at genåbne

De spanske golfbaner begynder nu igen at åbne op, og et af de steder, hvor man glæder sig til igen at tage imod turisterne er på Mallorca. Klik her og se, hvordan øens golfbaner gør reklame for sig selv...

Undgå stress på golfrejsen

Undgå stress på golfrejsen

SPONSOROMTALE: Bagagehåndteringsfirma, VALiZO, servicerer rejsende, som vil undgå stress på ferien og derfor gerne vil have afhentet kuffert og golfbag på hjemmeadressen...

Algarve ser frem til igen af byde turisterne velkommen

Algarve ser frem til igen af byde turisterne velkommen

VIDEO: Visit Golf Algarve udgiver video med budskabet 'Stay home now - travel later. Budskabet er klart, men lysten til at rejse stiger markant efter man har set den korte video...