Københavns Golf Klub

Sjælland, Danmark

Københavns Golf Klubs bane ligger som en naturlig del af Danmarks nationalpark, ’Jægersborg Dyrehave’. For at komme til golfklubben passerer man gennem de klassiske røde trælåger, der markerer indgangen til Dyrehaven. Et skilt viser vej til Københavns Golf Klub, hvis historie strækker sig tilbage til dengang, hvor der blev spillet med guttaperkabolde og hvor køllerne havde hickoryskafter og underlige navne som Cleek,Mashie og Niblick.

For at være helt nøjagtig, så blev Københavns Golf Klub stiftet i 1898 og er dermed Skandinaviens ældste golfklub.

Klubbens særlige medlemmer
Københavns Golf Klub er kendt for sin smukke natur og ikke mindst de mange rådyr, som færdes frit rundt på banen. Det anslås at der er omkring 2.000 af slagsen og på en almindelig dag ses dyrene vandre rundt på banen.

Ikke bare 10, 20 eller 30, men derimod kæmpe flokke af disse prægtige dyr sås på stierne, i roughen og på fairways. Og med deres blotte tilstedeværelse er de med til at skabe en fantastisk ramme.

En golfbanes dna
Banen, med sin nuværende placering nordvest for Eremitageslottet, blev indviet i 1928. Med åbningen af de nye 18 huller fik golfspillerne dengang lov til første gang nogensinde at prøve kræfter med bunkers på banen på Eremitagesletten. Indtil da havde Skovvæsenet nemlig ikke tilladt den slags ændringer af Dyrehavens naturlige landskab.

Banens dna er det samme som det altid har været. Fra 1928 og i de efterfølgende 80 år lå banen næsten uforandret hen. Kun få bunkers blev (gen)placeret hist og her, mens spillerækkefølgen blev ændret op til flere gange. Ingen større ændringer fandt dog sted førend klubben med medlemmernes velsignelse i anden halvdel af 2000-tallet besluttede sig for en større renovering af den gamle bane.

Banedesign der virker
Det oprindelige og autentiske udtryk blev bevaret og det er fortsat de klassiske træk, som træder frem. Især bemærker man den særlige turf, som har sin oprindelse helt tilbage i 1600-tallet, og som bedst kan sammenlignes med turfen på de gamle britiske baner.

Kommer man på besøg i det tidlige forår kan en runde stadig godt forekomme at være relativt let spillet. Men der er som bekendt altid to sider af samme sag. Og i løbet af sæsonen ændrer banen fuldstændig karakter. Fra at være til at have med at gøre begynder den frygtede rough så småt at vise tænder hen over sommeren. Og spilles banen fra juli og frem mod sæsonafslutningen står roughen faretruende og knejser på hver side at fairways.

Men uanset årstid er banen på Eremitagesletten et besøg værd. Fra start til slut bliver man betaget af slettens smukke natur og fantastiske scenarier. De bølgende fairways, de åbne vidder, skovbrynet, og det gamle rokokoslot fra 1736, der virker som et naturligt pejlemærke på flere af banens huller.

Det åbne landskab leder tankerne hen mod de britiske traditionsbaner. Det er måske ikke så underligt, for selvom ingen rigtig kender navnet på den golfbanearkitekt, der i tidernes morgen slog de første streger, så ved man dog, at der var tale om en ældre britisk herre.

’The british connection’ bliver endnu tydeligere, hver gang man slår sit approachslag og ser, hvordan de faste og hurtige greens tager imod.

Flotte signaturhuller
Der findes flere flotte signaturhuller på banen. Et af dem er 10. hul og så naturligvis 12. hul, det pittoriske par 3-hul, der spiller 140 meter ned ad bakke. Fra tee er der en fantastisk udsigt til landsbyen Hjortekær, og skulle man være så uheldig at slå en skævert kan man da i det mindste glæde sig over den smukke udsigt. Det er vitterlig en af landets smukkeste golfbaner.

  • Antal huller Antal huller 18
  • Afstand til Skovshoved Hotel Afstand til Skovshoved Hotel 5,1 km
  • Driving Range Driving Range Ja
  • Putting Green Putting Green Ja
  • Buggy er nødvendig Buggy er nødvendig Nej
  • Restaurant Restaurant Ja
  • Banetype Banetype Parkbane
  • Pro shop Pro shop Ja