Fanø Golf Links

Danske Øer, Danmark

Fanø Golf Links er Danmarks ældste golfbane og samtidig landets eneste rigtige linksbane. Banen ligger i Nationalpark Vadehavet, midt i den uberørte og uforstyrrede natur.

Fra banens højeste punkt, teestedet på 9. hul har man i alle retninger en skøn udsigt ud over klitlandskabet. Landskabsmæssigt ligger Fanø Golf Links i et unikt område og hører ind under kategorien ’ægte linksbaner’. Dem findes der faktisk kun nogle få hundrede stykker af i hele verden.

Banen (9 huller) blev grundlagt i 1901 af skotten Robert Dunlop, der kendte til linksbaner fra hjemlandet. I 1930 blev Fanø Golf Links udvidet til 18 huller.

Som den første golfbane i Danmark har Fanø haft kulturhistorisk betydning i dansk golf. Siden begyndelsen levede det bedre borgerskab nemlig det søde liv på Fanø lige så længe sommeren varede. Mænd med stråhatte og kvinder i kjoler fordrev tiden med et spil golf, og mange af landliggerne tog spillet med sig hjem og startede klubber på deres hjemegn.

Det var dengang. I dag er Fanø Golf Links et must at have spillet. Det er en nærmest ikonisk golfbane, som rummer så megen historie.

Mere end 100 år med linksgolf
Banen har ligget der i mere end 100 år. Men i 2001 blev den udvidet og de fleste huller blev nænsomt ændret og tilpasset moderne tider.

Fanø Golf Links er med sine godt og vel 5.000 meter fra herretee, og kun to par 5-huller, ikke nogen lang bane. Alligevel er der masser af udfordringer.

Fanø Golf Links ligger nemlig gemt bag første klitrække, hvor klitterne og marehalmen udgør roughen. Fairways ligger som fordybninger i klitlandskabet og udgør en flot kontrast til lyngen, der fylder arealerne langs med fairways.

Det som i dag udgør de bølgende fairways har engang ligget på havets bund, og de særlige jordbundsforhold er med til at understøtte oplevelsen af at spille ægte linksgolf.

Undervejs skal man sørge for at holde sig væk fra både lyng og marehalm. Begge dele straffer nemlig hårdt. Til gengæld findes der ingen bunkers på banen. Det er usædvanligt og er med til at gøre Fanø Golf Links til noget særligt.

Det rå og forrevne klitlandskab betyder også, at runden både byder på blinde slag og svære indspil. På flere huller ses kun den sigtepæl bag greenen, som man skal forsøge at ramme i længderetningen. Charmen ved de blinde huller, hvor der slås ind til en gryde omgivet at vilde klitter, er selvfølgelig, at det udgør en del af dansk golfhistorie.

En totaloplevelse, der holder hele vejen
Visse steder på banen føler man sig isoleret fra omverdenen. Ingen huse og ingen mennesker ses i miles omkreds. Sådan skal ægte linksgolf spilles.

Fanø Golf Links er af det britiske golfmagasin Golf World (2011) blevet kåret til den fjerdebedste linksbane på det Europæiske Fastland. Med andre ord en ægte og til tider rå linksoplevelse. 

Træningsfaciliteterne er begrænset til et par udslagsnet og en puttinggreen, men det gør ikke alverden for totaloplevelsen af at spille linksgolf på Danmarks ældste golfbane er så fantastisk, at den får en til at glemme alt om manglende driving range og at der på flere teesteder slås ud fra måtter.

Fanø Golf Links er en bane, som kræver god teknik og lige dele fantasi og tålmodighed. Den stride vestenvind, og de små pukler og fordybninger på fairways giver skæve lejer og uberegnelige opspring, som tester spillerens psyke. Og de smalle fairways, som fra tee til tider syner af ingenting kræver tro på egne evner, ligesom de små faste greens kræver god teknik.

Det holder simpelthen hele vejen, og som golfspiller bør man ikke snyde sig selv for den oplevelse det er, at spille en runde golf på Fanø Golf Links.

                                   

Golfophold: Book jer ind på Kellers Badehotel & Spisehus på Fanø eller Hjerting Badehotel, nord for Esbjerg, spil Esbjerg-banen samtidig med at I på Fanø spiller Danmarks eneste linksbane. 

  • Antal huller Antal huller 18
  • Afstand til Kellers Badehotel & Spisehus Afstand til Kellers Badehotel & Spisehus 635 meter
  • Driving Range Driving Range Nej
  • Putting Green Putting Green Ja
  • Buggy er nødvendig Buggy er nødvendig Nej
  • Restaurant Restaurant Nej
  • Banetype Banetype Linksbane
  • Pro shop Pro shop Nej