Video: Påskefestligheder i Malaga

Costa del Sol, Spanien | Publiceret 13-01-2017

Semana Santa fejres overalt i hele Spanien. Enhver by med respekt for sig selv har sine egne traditioner, som knytter sig til de lokale broderskaber, hvis historie ofte går mange hundrede tilbage i tiden.

De største påskeoptog i Andalusien finder sted i Málaga, og påskeugen er en tid, der vækker stærke følelser. En tid til bodshandlinger, selvransagelse og fordybelse. I 7 dage bliver Málaga billedligt talt omgivet af en hellig glorie. Men påskeugen er også en folkefest. Gaderne genlyder af klapsalver og tilråb fra tilskuermængden, og de store optog ledsages af musik og den hellige sang, ’saeta’.

Men under overfladen ligger undertonerne af en religiøs højtid. De religiøse broderskaber, cofradías, iscenesætter historien om Jesu død og opstandelse og giver hver især deres bud på, hvordan de historiske dage udspillede sig for mere end 2000 år siden.

Tonstunge helgenfigurer, de såkaldte pasos, af Jomfru Maria og den lidende Jesus bæres gennem byens smalle gader. En procession kan være syv-otte timer om at komme fra start til slutmål, og det hele kulminerer, i det øjeblik optoget når tilbage til den respektive kirke. I dette øjeblik går religion og festligheder op i en højere enhed.

LÆS MERE ELLER SE DEN FLOTTE VIDEO OPPE I BILLEDGALLERIET.

Rituelle bodshandlinger
De fleste optog starter om eftermiddagen og fortsætter efter mørkets frembrud, hvor tusindvis af skriftebørn bærer stearinlys og fakler gennem byens gader. Der lyder sang og en sagte rytme af trommer i mørket. Præster reciterer stykker fra biblen, og der hviler en stemning af ærefrygt overfor det hellige. Pludselig brydes stilheden og nogle af deltagerne begynder at synge hellige hymner. Scenen ændres, og de forsamlede bliver mindet om, at fejringen af Semana Santa også er en festlig højtid.

Bærerne, de såkaldte costaleros, går side om side med de tonstunge pontoner hvilende på deres skuldre. De er iført karakteristiske lange kåber med tilhørende kapper og hætter med konisk spids. Mange går med tildækkede ansigter, for at kunne bede om syndsforladelse under fuld anonymitet. Tidligere sås byens skriftebørn, de såkaldte penitentes, komme barfodet gennem gaderne, nogle gange endda med tunge kæder fastgjort til benene. Symbolikken var entydig, men den slags ses sjældent nu til dags.

Fangeoprør
Nogle af Málagas mest markante optog finder sted Palmesøndag, hvor børnenes Pollinica optog hvert år er det første, som går gennem Málagas gader. Siden følger det ene optog efter det andet.

Den nok mest berømte event finder sted påskeonsdag på Plaza de la Aduana, hvor 'Jesús el Rico' broderskabet benåder en fange fra byens fængsel. Traditionen går helt tilbage til 1700-tallet, hvor en pestepidemi hærgede Málaga og satte en stopper for byens påskeoptog. I protest brød byens fanger ud af fængslet, for på deres skuldre at bære statuen af Jesús Nazareno rundt i byens gader.

Så snart statuen var blevet genplaceret i kirken, gik fangerne i samlet flok tilbage til fængselscellerne. Få dage senere slap pesten sit greb om byen. Da begivenheden kom kongen for øre, besluttede han straks at indføre et privilegium, hvor 'Jesús el Rico' broderskabet hvert år har myndighedernes tilladelse til at benåde en fange fra Alhaúrin fængslet.

Påskeugen i Málaga fejres i 2017 fra den 9-16. april.

Info:
Det kan være svært at finde et engelsksproget program over ugens mange optog, men de fleste turistbureauer og hoteller i Málaga ligger inde med programmer på spansk. Her vil man kunne læse mere om, hvornår de forskellige optog forlader kirkerne og hvornår de passerer forbi bestemte steder i byen. Nogle guider indeholder sågar en beskrivelse af de enkelte broderskaber og fortæller i korte træk historien om statuerne, som bliver båret gennem byen.

 

Alle artikler

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Den 14. udgave af den græske Aegean Airlines Pro-Am fik en populær vinder, og turneringen havde som altid deltagelse af spillere fra en lang række lande, herunder en del svenskere...

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Landsfinalen ved Race to Thailand bød på masser af glade deltagere og flot golfspil. Flere sponsorer bidrog til at gøre dagen til en særlig festlig oplevelse...

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Costa Navarino Hills er navnet på Grækenlands nyeste og hidtil mest ambitiøse golfprojekt, der omfatter anlæggelsen af to nye signatur golfbaner, der ventes at stå klar i september 2021...

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Portugal markerer sig på den internationale golfscene, hvor flere af landets bedste golfbaner har opnået flotte placeringer på den seneste 2019-rangliste fra Golf World Magazine...

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

GolfersGlobe skal til november til Thailand med årets vindere af Race to Thailand. Nu får du chancen for at komme med på turen, hvor vi skal spille nogle af Thailands bedste golfbaner....

Tre sidste finalehold fundet

Tre sidste finalehold fundet

RACE TO THAILAND: Sidste spillerunde blev lørdag den 7. sept. afviklet i Falster Golf Klub med 52 glade golfere. Banen fik stor ros på en dag, hvor det blev 'close race' om sejren og de tre landsfinalepladser...