Video: Påskefestligheder i Malaga

Af Søren Barnak | Publiceret 07-03-2020

Semana Santa fejres overalt i hele Spanien. Enhver by med respekt for sig selv har sine egne traditioner, som knytter sig til de lokale broderskaber, hvis historie ofte går mange hundrede tilbage i tiden.

De største påskeoptog i Andalusien finder sted i Málaga, og påskeugen er en tid, der vækker stærke følelser. En tid til bodshandlinger, selvransagelse og fordybelse. I 7 dage bliver Málaga billedligt talt omgivet af en hellig glorie. Men påskeugen er også en folkefest. Gaderne genlyder af klapsalver og tilråb fra tilskuermængden, og de store optog ledsages af musik og den hellige sang, ’saeta’.

Men under overfladen ligger undertonerne af en religiøs højtid. De religiøse broderskaber, cofradías, iscenesætter historien om Jesu død og opstandelse og giver hver især deres bud på, hvordan de historiske dage udspillede sig for mere end 2000 år siden.

Tonstunge helgenfigurer, de såkaldte pasos, af Jomfru Maria og den lidende Jesus bæres gennem byens smalle gader. En procession kan være syv-otte timer om at komme fra start til slutmål, og det hele kulminerer, i det øjeblik optoget når tilbage til den respektive kirke. I dette øjeblik går religion og festligheder op i en højere enhed.

                                         

SE DEN FLOTTE VIDEO ØVERST I ARTIKLEN

               

Rituelle bodshandlinger
De fleste optog starter om eftermiddagen og fortsætter efter mørkets frembrud, hvor tusindvis af skriftebørn bærer stearinlys og fakler gennem byens gader. Der lyder sang og en sagte rytme af trommer i mørket. Præster reciterer stykker fra biblen, og der hviler en stemning af ærefrygt overfor det hellige. Pludselig brydes stilheden og nogle af deltagerne begynder at synge hellige hymner. Scenen ændres, og de forsamlede bliver mindet om, at fejringen af Semana Santa også er en festlig højtid.

Bærerne, de såkaldte costaleros, går side om side med de tonstunge pontoner hvilende på deres skuldre. De er iført karakteristiske lange kåber med tilhørende kapper og hætter med konisk spids. Mange går med tildækkede ansigter, for at kunne bede om syndsforladelse under fuld anonymitet. Tidligere sås byens skriftebørn, de såkaldte penitentes, komme barfodet gennem gaderne, nogle gange endda med tunge kæder fastgjort til benene. Symbolikken var entydig, men den slags ses sjældent nu til dags.

Fangeoprør
Nogle af Málagas mest markante optog finder sted Palmesøndag, hvor børnenes Pollinica optog hvert år er det første, som går gennem Málagas gader. Siden følger det ene optog efter det andet.

Den nok mest berømte event finder sted påskeonsdag på Plaza de la Aduana, hvor 'Jesús el Rico' broderskabet benåder en fange fra byens fængsel. Traditionen går helt tilbage til 1700-tallet, hvor en pestepidemi hærgede Málaga og satte en stopper for byens påskeoptog. I protest brød byens fanger ud af fængslet, for på deres skuldre at bære statuen af Jesús Nazareno rundt i byens gader.

Så snart statuen var blevet genplaceret i kirken, gik fangerne i samlet flok tilbage til fængselscellerne. Få dage senere slap pesten sit greb om byen. Da begivenheden kom kongen for øre, besluttede han straks at indføre et privilegium, hvor 'Jesús el Rico' broderskabet hvert år har myndighedernes tilladelse til at benåde en fange fra Alhaúrin fængslet.

Påskeugen i Málaga (La Semana Santa en Málaga) fejres i 2020 fra den 5-12. april.

Info:
Det kan være svært at finde et engelsksproget program over ugens mange optog, men de fleste turistbureauer og hoteller i Málaga ligger inde med programmer på spansk. Her vil man kunne læse mere om, hvornår de forskellige optog forlader kirkerne og hvornår de passerer forbi bestemte steder i byen. Nogle guider indeholder sågar en beskrivelse af de enkelte broderskaber og fortæller i korte træk historien om statuerne, som bliver båret gennem byen.

 

Alle artikler

60-års jubilæum fejres med flot rejsevideo

60-års jubilæum fejres med flot rejsevideo

VIDEO: Det Thailandske Turistkontor (TAT) kan i år fejre 60 års jubilæum. Det fejres med en lang række markedsføringstiltag - bl.a. denne flotte rejsevideo. Klik her og se, hvad der venter 'på den ande side'...

Her er finalebanerne ved Race to Thailand

Her er finalebanerne ved Race to Thailand

RACE TO THAILAND: Der venter vinderne en oplevelse for livet, når kursen til november sættes mod Chiang Mai. Se her hvilke golfbaner, der skal spilles på turen til Thailand...

Vind luksuriøst ophold på 5-stjernet resort

Vind luksuriøst ophold på 5-stjernet resort

Tilmeld dig og din makker til Race to Thailand - presented by GolfersGlobe og deltag i lodtrækningen om et ophold for 2 personer på det 5-stjernede Santiburi Koh Samui resort i Thailand...

Her spilles Race to Thailand i 2020

Her spilles Race to Thailand i 2020

Turneringskalenderen for Race to Thailand 2020 er nu offentliggjort og tilmeldingen er åben. RTT spilles 12 steder rundt om i landet, og landsfinalen finder i år sted på Lübker Golf Resort...

Video: Påskefestligheder i Malaga

Video: Påskefestligheder i Malaga

Fejringen af Semana Santa er en af årets største højtider i Andalusien. For nogle en religiøs hengivelse med tid til refleksion. For andre er det fest og underholdning…

VIDEO: Det græske mirakel tager ny drejning

VIDEO: Det græske mirakel tager ny drejning

Det græske golfresort Costa Navarino opfører nye luksushoteller og golfbaner. Ambitionen er at blive blandt Europas førende golfdestinationer...