Video: Påskefestligheder i Malaga

Af Søren Barnak | Publiceret 07-03-2020

Semana Santa fejres overalt i hele Spanien. Enhver by med respekt for sig selv har sine egne traditioner, som knytter sig til de lokale broderskaber, hvis historie ofte går mange hundrede tilbage i tiden.

De største påskeoptog i Andalusien finder sted i Málaga, og påskeugen er en tid, der vækker stærke følelser. En tid til bodshandlinger, selvransagelse og fordybelse. I 7 dage bliver Málaga billedligt talt omgivet af en hellig glorie. Men påskeugen er også en folkefest. Gaderne genlyder af klapsalver og tilråb fra tilskuermængden, og de store optog ledsages af musik og den hellige sang, ’saeta’.

Men under overfladen ligger undertonerne af en religiøs højtid. De religiøse broderskaber, cofradías, iscenesætter historien om Jesu død og opstandelse og giver hver især deres bud på, hvordan de historiske dage udspillede sig for mere end 2000 år siden.

Tonstunge helgenfigurer, de såkaldte pasos, af Jomfru Maria og den lidende Jesus bæres gennem byens smalle gader. En procession kan være syv-otte timer om at komme fra start til slutmål, og det hele kulminerer, i det øjeblik optoget når tilbage til den respektive kirke. I dette øjeblik går religion og festligheder op i en højere enhed.

                                         

SE DEN FLOTTE VIDEO ØVERST I ARTIKLEN

               

Rituelle bodshandlinger
De fleste optog starter om eftermiddagen og fortsætter efter mørkets frembrud, hvor tusindvis af skriftebørn bærer stearinlys og fakler gennem byens gader. Der lyder sang og en sagte rytme af trommer i mørket. Præster reciterer stykker fra biblen, og der hviler en stemning af ærefrygt overfor det hellige. Pludselig brydes stilheden og nogle af deltagerne begynder at synge hellige hymner. Scenen ændres, og de forsamlede bliver mindet om, at fejringen af Semana Santa også er en festlig højtid.

Bærerne, de såkaldte costaleros, går side om side med de tonstunge pontoner hvilende på deres skuldre. De er iført karakteristiske lange kåber med tilhørende kapper og hætter med konisk spids. Mange går med tildækkede ansigter, for at kunne bede om syndsforladelse under fuld anonymitet. Tidligere sås byens skriftebørn, de såkaldte penitentes, komme barfodet gennem gaderne, nogle gange endda med tunge kæder fastgjort til benene. Symbolikken var entydig, men den slags ses sjældent nu til dags.

Fangeoprør
Nogle af Málagas mest markante optog finder sted Palmesøndag, hvor børnenes Pollinica optog hvert år er det første, som går gennem Málagas gader. Siden følger det ene optog efter det andet.

Den nok mest berømte event finder sted påskeonsdag på Plaza de la Aduana, hvor 'Jesús el Rico' broderskabet benåder en fange fra byens fængsel. Traditionen går helt tilbage til 1700-tallet, hvor en pestepidemi hærgede Málaga og satte en stopper for byens påskeoptog. I protest brød byens fanger ud af fængslet, for på deres skuldre at bære statuen af Jesús Nazareno rundt i byens gader.

Så snart statuen var blevet genplaceret i kirken, gik fangerne i samlet flok tilbage til fængselscellerne. Få dage senere slap pesten sit greb om byen. Da begivenheden kom kongen for øre, besluttede han straks at indføre et privilegium, hvor 'Jesús el Rico' broderskabet hvert år har myndighedernes tilladelse til at benåde en fange fra Alhaúrin fængslet.

Påskeugen i Málaga (La Semana Santa en Málaga) fejres i 2020 fra den 5-12. april.

Info:
Det kan være svært at finde et engelsksproget program over ugens mange optog, men de fleste turistbureauer og hoteller i Málaga ligger inde med programmer på spansk. Her vil man kunne læse mere om, hvornår de forskellige optog forlader kirkerne og hvornår de passerer forbi bestemte steder i byen. Nogle guider indeholder sågar en beskrivelse af de enkelte broderskaber og fortæller i korte træk historien om statuerne, som bliver båret gennem byen.

 

Alle artikler

Fra juni kan danskere igen rejse til Cypern

Fra juni kan danskere igen rejse til Cypern

Cypern’s fire mest kendte golfbaner, Aphrodite Hills PGA National, Eléa, Minthis og Secret Valley åbner nu igen op for besøgende. Åbningen vil ske gradvis i flere faser...

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Har man prøvet at spille PGA Catalunya eller måske Golf de Pals, og længes man tilbage, så er der godt nyt. Spanien er så småt ved at åbne op igen, og turisterne er mere end velkomne...

Singha Beer fortsætter sponsorat

Singha Beer fortsætter sponsorat

RACE TO THAILAND: Mange deltagere havde sidste år fornøjelsen af at vinde en kasse med Thailands bedste øl, da de deltog i RTT. Og nu er der godt nyt, for Singha Beer har valgt at fortsætte deres sponsorat i 2020...

Costa del Sol genåbner golfbaner

Costa del Sol genåbner golfbaner

Uge 21 bliver en mærkedag i nyere spansk turismehistorie, for fra mandag den 18. maj begynder flere af Costa del Sols mange golfbaner at genåbne. Læs her om et par af de baner, som nu kan spilles...

Video: Mallorca er klar til at genåbne

Video: Mallorca er klar til at genåbne

De spanske golfbaner begynder nu igen at åbne op, og et af de steder, hvor man glæder sig til igen at tage imod turisterne er på Mallorca. Klik her og se, hvordan øens golfbaner gør reklame for sig selv...

Undgå stress på golfrejsen

Undgå stress på golfrejsen

SPONSOROMTALE: Bagagehåndteringsfirma, VALiZO, servicerer rejsende, som vil undgå stress på ferien og derfor gerne vil have afhentet kuffert og golfbag på hjemmeadressen...