Rejsebeskrivelser: Tre dage i València

Af Bent Stenderup (Foto: PR) | Publiceret 21-02-2020

Valencia er i dag Spaniens tredjestørste by med et befolkningstal omtrent som Københavns. Byen tiltrækker hvert år et par mio. udenlandske turister og har været hovedstad i Kongeriget af samme navn helt tilbage i perioden 1238-1707. Den autonome region Valencia er i store træk sammenfaldende med det fordums Kongerige, og byen Valencia er fortsat regionens naturlige hovedstad - og fuld af overraskelser.

Byen og historien
Særligt interessant er det i den gamle bydel, Barrio del Carmen, at vandre tilbage i historien og lade sig imponere af storslåede bygninger mellem de to bymure, den islamiske og den kristne. Et vidnesbyrd om en fortid med religiøse brydninger, som regel dikteret af områdets frugtbarhed og handelsstrategiske betydning. Maurerne regerede i området indtil det 8. årh. og medbragte bl.a. nye dyrkede planter som ris, sukkerrør, appelsiner og mandler fra Nordafrika og Den Nære Orient. Også de geniale vandingsanlæg kan man takke maurerne for. Først i 1238 generobredes byen af de kristne.

 

Mercado Central og Valencian art nouveau
Det oprindelige udendørs marked fra 1839 blev efterhånden afløst af et imponerende indendørs markedsområde domineret af byggematerialerne stål, glas og fliser. Vinderprojektet så dagens lys i 1928 og står i dag som et klokkerent eksempel på Valencian Art Nouveau. Et arkitektonisk og dekorativt mesterværk, som dækker 8600 kvm i to etager med geometriske konstruktioner og lysindfald. Hver dag er her  masser af mad og masser af liv i de omtrent 1000 boder. Intet under, at Mercado Central, som på afstand næsten ligner en katedral, tiltrækker et væld af turister.

 

 

Estacion Norte
Hovedbanegården i Valencia hedder Estacion Norte, og dét selvom den i dag nærmest ligger mere i den sydlige ende ved siden af ​​Plaza de Toros og 200 m fra rådhuset. Bygningen er et af de vigtigste eksempler på den valencianske art nouveau stil og har nydt kulturarvstatus siden 1987.

Albufera Natural Park
Ferskvandslagunen L’Albufera syd for Valencia, på hvis bredder man dyrker de originale paella ris, er et meget betydningsfuldt vådområde for fugle med skønsmæssigt omkring 250 forskellige arter. Området har status af naturreservat, og vandstanden i ferskvandssøen er blot max 2½ m. Albufera er også kendt for sine ål, der indgår i den delikate baskiske ret Allipebre.

Paella
Hvert år i september holdes World Paella Day for at mindes de lokale bønder, som lancerede den originale paella opskrift. Det er dog et faktum, at risdyrkning i Albufera Natural park blev introduceret af araberne i det 18. årh. I dag dyrkes der tre vigtige sorter ris på mere end 16.000 hektar. De hedder Bomba, Senia og Bahia. Albufera tegner sig for godt 30% af den spanske risproduktion. Den lokale Paella Valenciana  indeholder kylling, kanin, snegle, grønne bønner, hvide bønner, tomat, Valencia ris, olivenolie, vand, saffran, hvidløg og salt.

Appelsinlunde og citrusplantager
La Huerta hedder det vandede område omkring Valencia, og på denne frugtbare slette dyrkes masser af appelsiner, citrusfrugter og et utal af grønsager. Araberne dyrkede appelsin som prydtræ, men først mod slutningen af det 18. årh. fik en spansk præst den idé at anlægge en egentlig appelsinplantage i Caragente ved Valencia. Dette eksempel har nu bredt sig til især hele den spanske østkyst, hvor et stort antal forskellige sorter betyder, at der kan høstes fra oktober til juli.

Campo de Golf El Saler

Campo de Golf El Saler
En lille halv time syd for Valencia ligger en højt meriteret bane fra 1968, tegnet af Javier Arana. Tæt ved Middelhavet og vis a vis Parador de El Saler åbenbares en 18 huls bane, som fire gange har været vært ved Open de Espana. Her er tale om en gammel, smuk bane i klassisk design og med god variation - delvis park og skov, delvis links. I Golf World rangeres denne par-72 bane blandt verdens 60 bedste og som nr. 9 på kontinental Europas Top-100. Banen måler 6.042 m og er beliggende i et miljøbeskyttet landområde, som er en del af Albufera Natural Park. Campo de Golf El Saler er en bane, man ikke sådan uden videre bliver færdig med. Et nyt besøg virker mere end sandsynligt.

El Bosque

El Bosque Golf Club
Vest for byen i et frodigt dalstrøg ligger en anden af Valencias bedste golfsbaner, nemlig El Bosque fra 1975. Designet skyldes den navnkundige Robert Trent Jones Sr, som også har såvel Valderrama som Sotogrande på samvittigheden. Banen har par 72 og måler 5.913 m fra klubtee. Banen er let kuperet uden dog at en buggy er en nødvendighed. En stor og velbeliggende restaurant-terrasse med udsigt over flere huller er det naturlige samlingssted efter golfrunden. Til anlægget er knyttet både tennisbaner, swimmingpool og legeplads for børn. El Bosque fører en meget miljøvenlig kurs og er hele tiden parate til at leve op til de nyeste krav; aktuelt drejer det sig især om nedbringning af vandforbruget, noget man i regionen er meget opmærksomme på.

GolfersGlobe besøgte València i oktober 2019, hvilket er den perfekte årstid, hvis ikke den stegende hede skal lægge en al for stor dæmper på lysten til sightseeing og golf.

Alle artikler

Lumine Golf Club lover turisterne sikre forhold

Lumine Golf Club lover turisterne sikre forhold

Spansk resort byder sig til. 'Sikkerheden er i top, og vi er klar når turisterne kommer', lyder budskabet fra et af Spaniens førende golfresorts...

Hotelåbning baner vejen for top-50 placering

Hotelåbning baner vejen for top-50 placering

Det portugisiske golfresort, Aroeira Golf Resort, har siden åbningen af nyt hotel opnået så stor anerkendelse, at resortet netop er kåret blandt Europas 50 bedste golfresorts...

Topbrand investerer 25 mio. pund i nye faciliteter

Topbrand investerer 25 mio. pund i nye faciliteter

Dundonald Links i Skotland investerer 25 mio. britiske pund i nyt klubhus, hotel og lodges. Med de nye tiltag vil resortet manifestere sig blandt Skotlands bedste...

Matchtur: Tag med GolfersGlobe til Thailand

Matchtur: Tag med GolfersGlobe til Thailand

RACE TO THAILAND: Sammen med ClassicGolf arrangerer GolfersGlobe forårets (2021) mest spændende matchtur til Thailand. Vi besøger Chiang Mai og Hua Hin. Læs mere her...

VIDEO: Græsk resort sætter barren højt

VIDEO: Græsk resort sætter barren højt

Costa Navarino vinder pris for nyt klubhus og fremviser ambitiøse planer, der vil forvandle resortet til en golfdestination og gøre området til det alle taler om...

Race to Thailand - sæsonen der gik

Race to Thailand - sæsonen der gik

BILLEDGALLERI: Vi har samlet nogle indtryk fra 2020-sæsonen af Race to Thailand - presented by GolfersGlobe, hvor næsten 700 deltagere kæmpede om den eftertragtede finalerejse...