Rejsebeskrivelser: Tre dage i València

Af Bent Stenderup (Foto: PR) | Publiceret 21-02-2020

Valencia er i dag Spaniens tredjestørste by med et befolkningstal omtrent som Københavns. Byen tiltrækker hvert år et par mio. udenlandske turister og har været hovedstad i Kongeriget af samme navn helt tilbage i perioden 1238-1707. Den autonome region Valencia er i store træk sammenfaldende med det fordums Kongerige, og byen Valencia er fortsat regionens naturlige hovedstad - og fuld af overraskelser.

Byen og historien
Særligt interessant er det i den gamle bydel, Barrio del Carmen, at vandre tilbage i historien og lade sig imponere af storslåede bygninger mellem de to bymure, den islamiske og den kristne. Et vidnesbyrd om en fortid med religiøse brydninger, som regel dikteret af områdets frugtbarhed og handelsstrategiske betydning. Maurerne regerede i området indtil det 8. årh. og medbragte bl.a. nye dyrkede planter som ris, sukkerrør, appelsiner og mandler fra Nordafrika og Den Nære Orient. Også de geniale vandingsanlæg kan man takke maurerne for. Først i 1238 generobredes byen af de kristne.

 

Mercado Central og Valencian art nouveau
Det oprindelige udendørs marked fra 1839 blev efterhånden afløst af et imponerende indendørs markedsområde domineret af byggematerialerne stål, glas og fliser. Vinderprojektet så dagens lys i 1928 og står i dag som et klokkerent eksempel på Valencian Art Nouveau. Et arkitektonisk og dekorativt mesterværk, som dækker 8600 kvm i to etager med geometriske konstruktioner og lysindfald. Hver dag er her  masser af mad og masser af liv i de omtrent 1000 boder. Intet under, at Mercado Central, som på afstand næsten ligner en katedral, tiltrækker et væld af turister.

 

 

Estacion Norte
Hovedbanegården i Valencia hedder Estacion Norte, og dét selvom den i dag nærmest ligger mere i den sydlige ende ved siden af ​​Plaza de Toros og 200 m fra rådhuset. Bygningen er et af de vigtigste eksempler på den valencianske art nouveau stil og har nydt kulturarvstatus siden 1987.

Albufera Natural Park
Ferskvandslagunen L’Albufera syd for Valencia, på hvis bredder man dyrker de originale paella ris, er et meget betydningsfuldt vådområde for fugle med skønsmæssigt omkring 250 forskellige arter. Området har status af naturreservat, og vandstanden i ferskvandssøen er blot max 2½ m. Albufera er også kendt for sine ål, der indgår i den delikate baskiske ret Allipebre.

Paella
Hvert år i september holdes World Paella Day for at mindes de lokale bønder, som lancerede den originale paella opskrift. Det er dog et faktum, at risdyrkning i Albufera Natural park blev introduceret af araberne i det 18. årh. I dag dyrkes der tre vigtige sorter ris på mere end 16.000 hektar. De hedder Bomba, Senia og Bahia. Albufera tegner sig for godt 30% af den spanske risproduktion. Den lokale Paella Valenciana  indeholder kylling, kanin, snegle, grønne bønner, hvide bønner, tomat, Valencia ris, olivenolie, vand, saffran, hvidløg og salt.

Appelsinlunde og citrusplantager
La Huerta hedder det vandede område omkring Valencia, og på denne frugtbare slette dyrkes masser af appelsiner, citrusfrugter og et utal af grønsager. Araberne dyrkede appelsin som prydtræ, men først mod slutningen af det 18. årh. fik en spansk præst den idé at anlægge en egentlig appelsinplantage i Caragente ved Valencia. Dette eksempel har nu bredt sig til især hele den spanske østkyst, hvor et stort antal forskellige sorter betyder, at der kan høstes fra oktober til juli.

Campo de Golf El Saler

Campo de Golf El Saler
En lille halv time syd for Valencia ligger en højt meriteret bane fra 1968, tegnet af Javier Arana. Tæt ved Middelhavet og vis a vis Parador de El Saler åbenbares en 18 huls bane, som fire gange har været vært ved Open de Espana. Her er tale om en gammel, smuk bane i klassisk design og med god variation - delvis park og skov, delvis links. I Golf World rangeres denne par-72 bane blandt verdens 60 bedste og som nr. 9 på kontinental Europas Top-100. Banen måler 6.042 m og er beliggende i et miljøbeskyttet landområde, som er en del af Albufera Natural Park. Campo de Golf El Saler er en bane, man ikke sådan uden videre bliver færdig med. Et nyt besøg virker mere end sandsynligt.

El Bosque

El Bosque Golf Club
Vest for byen i et frodigt dalstrøg ligger en anden af Valencias bedste golfsbaner, nemlig El Bosque fra 1975. Designet skyldes den navnkundige Robert Trent Jones Sr, som også har såvel Valderrama som Sotogrande på samvittigheden. Banen har par 72 og måler 5.913 m fra klubtee. Banen er let kuperet uden dog at en buggy er en nødvendighed. En stor og velbeliggende restaurant-terrasse med udsigt over flere huller er det naturlige samlingssted efter golfrunden. Til anlægget er knyttet både tennisbaner, swimmingpool og legeplads for børn. El Bosque fører en meget miljøvenlig kurs og er hele tiden parate til at leve op til de nyeste krav; aktuelt drejer det sig især om nedbringning af vandforbruget, noget man i regionen er meget opmærksomme på.

GolfersGlobe besøgte València i oktober 2019, hvilket er den perfekte årstid, hvis ikke den stegende hede skal lægge en al for stor dæmper på lysten til sightseeing og golf.

Alle artikler

Norwegian vinker farvel til langdistanceruter

Norwegian vinker farvel til langdistanceruter

Nu er det slut med at flyve til både Thailand og USA, hvis det foretrukne flyselskab er Norwegian. Det norske flyselskab vil istedet satse på de korte ruter i Norden og Europa...

Nyt klubhus er som et kunstværk

Nyt klubhus er som et kunstværk

PORTUGAL: Palmares på Algarvekysten har åbnet Portugals måske flotteste klubhus. Til den kommende sæson gør en michelinkok sin entre i køkkenet...

Finca Biniagual byder på oplevelser i særklasse

Finca Biniagual byder på oplevelser i særklasse

REJSEINSPIRATION: På Mallorca ligger en bodega, der med tysk akkuratesse og omhu fremstiller himmelske vine. GolfersGlobe var forbi sidst vi besøgte middelhavsøen...

Race to Thailand klar med turneringskalender

Race to Thailand klar med turneringskalender

Turneringskalenderen er klar og tilmeldingen er åben! I 2021 spilles der 14 steder rundt om i landet, og nye baner vil bl.a. være Helsingør, Korsør, Dronninglund, Holstebro og Silkeborg...

Græsk golfbane byder på dramatiske golfoplevelser

Græsk golfbane byder på dramatiske golfoplevelser

BILLEDGALLERI: Grækenland har kun få golfbaner. En af de absolut bedste er The Crete Golf Club på Kreta. Klik her for at se billeder fra den smukke og dramatiske golfbane...

Fransk mesterværk ser dagens lys

Fransk mesterværk ser dagens lys

Franske Les Bordes Golf Club råder formentlig snart over to af Europas bedste golfbaner. New Course åbner i maj 2021 og er designet af den amerikanske stjernearkitekt Gil Hanse...