Smagen af sake - Japans nationaldrik

Shizuoka-Præfekturet, Japan | Publiceret 12-02-2017

Sake, der i al sin enkelthed betyder alkohol, er en gæret drik, der brygges på ris. Den japanske risvin indeholder ikke kulsyre og er en form for brændevin med en alkoholprocent på mellem 15-20 pct.

Japans nationaldrik
Sake er ikke bare sake. Sake er noget særligt fra bryggeri til bryggeri og fra egn til egn.

Man ved ikke præcis, hvornår den første sake blev fremstillet, men historien om den japanske sake er en mere end 2000 år gammel fortælling.

I perioder er der blevet produceret sake i mange japanske templer. 'Monk temple sake' blev det kaldt. I dag er der angiveligt i omegnen af 1600 Sake-bryggerier i Japan.

Kernen i sake fremstillingen
Når der fremstilles sake har det stor betydning, hvilket vand og hvilke rissorter, der benyttes. Vandet skal helst komme fra naturlige kilder, og visse områder i Japan har derfor historisk set været kendt for at producere den bedste sake.

I fremstillingsprocessen bliver risene poleret i en særlig rispoleringsmaskine.

Kvaliteten af den færdige sake afhænger bl.a. af, hvor meget risene er blevet poleret. Jo mere, desto bedre.

Til de bedste sake poleres risene så meget, at kun den inderste kerne er tilbage. Det er ikke ualmindeligt, at 70 pct. poleres væk for at fjerne al den protein og fedtsyre, som sidder i skallen.

Efter polering dampes risene i store trætanke, hvorefter de sprøjtes med en mikroorganisme (Koji), som er med til at omdanne risene til sukker, der sidenhen omdannes til alkohol.

Processen, det foregår i et saunalignende miljø, varer 48 timer og har stor betydning for det endelige resultat.

Næste led i processen er en gæringsproces og efter 30 dage hældes massen på sække og presses. Nu har man den færdige sake, som hældes på flaske for at blive lagret. 

Sake i mange varianter
Der findes forskellige former for sake, som varierer i fyldighed, bitterhed, styrke og kompleksitet lige fra lette og tørre til søde og mere fede i smagen.

Det er med sake som med vin. Der findes mindre god sake, som produceres i stor skala og der findes bryggerier (Kura), hvor brygmesteren (Toji) sætter en ære i at fremstille dyrebare dråber på flere hundrede år gamle opskrifter.

For at holde omkostningerne nede tilsættes der i visse tilfælde store mængder alkohol til den færdige sake. Men det gælder selvfølgelig ikke de bedste (premium) sake, som på japansk betegnes som;

Junmai – (ingen alkohol tilsat)

Honjozo – (Saken tilsættes en smule alkohol for at skabe den rette smag og balance. )

Traditioner og ritualer
Som en del af de traditioner, der er forbundet med produktionen af sake, så hænges der en kugle op udenfor bygningen, som er lavet af friske grønne grene fra et cedertræ.

Den grønne kugle markerer starten på sake produktionen. Efterhånden visner de grønne grene, og kuglen ender med at være helt brun og visen. Når det sker er det tegn på, at saken er færdiglagret og klar til at blive drukket.

Der er også ritualer og traditioner forbundet med selve det at drikke sake. Eksempelvis, så skænker man altid op til andre førend til sig selv, og de yngste i et selskab skænker altid først til de ældste.

Glasset holdes med begge hænder og rækkes frem mod den som skænker, og man bør ifølge ritualerne altid tage et sip af saken, inden glasset sættes ned på bordet.

Den færdige sake kan drikkes både varm og afkølet, og som traditionen foreskriver det sker serveringen ved, at brændevinen hældes på keramiske kander og skænkes i små keramiske krus (sakazuki).

De bedste og mest kendte områder
En af de bedste sake bærer navnet Juyondai og kommer fra Takagi Shuzo brewery. Her har man siden det 17. århundrede og gennem 15 generationer fremstillet sake.

I Shizuoka præfekturet findes der godt og vel 30 sake bryggerier. Ofte fremhæves Isojiman fra Isojiman brewery, som en sake, der er værd at rejse efter.

Selvom der de seneste år er blevet åbnet op for en stigende eksport er der fortsat mange producenter, som kun leverer til det japanske hjemmemarked.

Der er som sagt regionale forskelle i smagen på sake, og som det kendes for de danske mikrobryggerier (øl), så oplever Japan i disse år, hvordan små bryggerier skyder op og på entreprenant vis forsøger at skabe deres helt egen sake (smagsmæssigt) med et regionalt islæt.  

Det største område, hvor der produceres sake er i Hyogo-præfekturet. Forklaringen skal findes i det forhold, at der i området findes noget særdeles godt vand og samtidig er der en havn i byen Kobe, hvorfra saken kan udskibes og sejles til Tokyo.

Andre områder, som traditionelt har været førende indenfor sake produktionen tæller Hiroshima, Fushimi ved Kyoto og Niigata, der er et område med bjerge, kolde vintre med sne og krystalklart vand.

Visse steder kan man komme på rundvisning og sake-smagning, og nogle steder findes der sågar en lille restaurant, hvor de besøgende både kan smage traditionel japansk mad og drikkes sake til.

Gå ikke glip af denne kulturoplevelse. Spørg om mulighederne, når du bestiller din golfrejse til Japan.

GolfersGlobe har valgt at fokusere på to områder, Mie-præfekturet og Suhizoka-præfekturet, der begge ligger sydvest for Tokyo. På ovenstående links kan du læse mere om golfbanerne i de to områder, ligesom du kan finde et egnet hotel. Ønsker du at høre mere om golfrejser og forespørge på priser til Japan, så send os en mail på info@golfersglobe.com eller kontakt os på tlf. 27 12 51 93. 

Alle artikler

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Den 14. udgave af den græske Aegean Airlines Pro-Am fik en populær vinder, og turneringen havde som altid deltagelse af spillere fra en lang række lande, herunder en del svenskere...

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Landsfinalen ved Race to Thailand bød på masser af glade deltagere og flot golfspil. Flere sponsorer bidrog til at gøre dagen til en særlig festlig oplevelse...

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Costa Navarino Hills er navnet på Grækenlands nyeste og hidtil mest ambitiøse golfprojekt, der omfatter anlæggelsen af to nye signatur golfbaner, der ventes at stå klar i september 2021...

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Portugal markerer sig på den internationale golfscene, hvor flere af landets bedste golfbaner har opnået flotte placeringer på den seneste 2019-rangliste fra Golf World Magazine...

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

GolfersGlobe skal til november til Thailand med årets vindere af Race to Thailand. Nu får du chancen for at komme med på turen, hvor vi skal spille nogle af Thailands bedste golfbaner....

Tre sidste finalehold fundet

Tre sidste finalehold fundet

RACE TO THAILAND: Sidste spillerunde blev lørdag den 7. sept. afviklet i Falster Golf Klub med 52 glade golfere. Banen fik stor ros på en dag, hvor det blev 'close race' om sejren og de tre landsfinalepladser...