På besøg hos dansk vinbonde i Californien

Californien, USA | Publiceret 25-12-2016

Historien om ægteparret Peter og Rebecca Work er fortællingen om den amerikanske drøm.

I mange år levede danske Peter Work og hans amerikanske hustru et succesrigt liv som businessfolk med egen børsnoteret it-virksomhed og forretningsforbindelser på Wall Street.

For 15 år siden besluttede de at vende bøtten på hovedet og starte egen vinfarm i Californien.

Den græske vingård i Santa Rita Hills
Ampelos Cellars ligger små 100 km nord for Santa Barbara, Californien.

Ampelos er det græske ord for vinstok, og dem er der godt 46.000 af på det i alt 12 ha tilplantede areal. I bakkerne ved det malerisk smukke Santa Rita Hills dyrkes der fortrinsvis Pinot Noir, syrah og grenache.

Hvert år tappes der 60.000 flasker, som primært sælges i USA. Danmark får dog også deres lille andel som forhandles og distribueres gennem vinimportøren Otto Suenson, og som bl.a. kan nydes på en række af landets førende restauranter, herunder Falsled Kro og Søllerød Kro.

Certificeret biodynamisk drift
Peter og Rebecca Work er selvlærte vinbønder eller winemakers, som det hedder ’over there’.

Siden barnsben har Peter haft et forhold til vinverdenen og på den lille vingård har ægteparret fundet den dybere mening med tilværelsen.

Det afspejler sig i vinene, som dyrkes efter biodynamiske metoder. Der arbejdes efter den biodynamiske kalender, der bl.a. giver retningslinjer for, hvornår det er det rigtige tidspunkt at foretage årets høst.

De biodynamiske principper kommer desuden til udtryk ved, at der mellem vinrækkerne er planter, som tiltrækker mariehøns, som lever af de for vinplanterne så skadelige bladlus.

Mariehønsene er ikke de eneste medhjælpere. På farmen findes der også fritgående høns, som gør deres del af arbejdet. De farer nemlig rundt mellem vinstokkene og spiser nogle af de mange larver og myrer, som ellers normalt kan ødelægge en del af vinstokkene og produktionen.

De biodynamiske principper rækker videre end det. Når der skal gødes, så bruges der biodynamisk eller økologisk gødning fra eget landbrug. En blanding af kompost, kvas og hestepærer er ren krudt for vinstokkene.

Ampelos Cellars ændrede produktionsmetoderne i retning af økologisk og biodynamisk drift. Det var tilbage i 2006. I 2009 fik gården certifikater på økologisk, biodynamisk og bæredygtigt landbrug.

Blandt verdens bedste Pinot Noir vine
Pinot Noir druen er Californiens darling, når det kommer til vin. Men druen er sart og drilsk og må ikke få for meget varme. 

Derfor er heldigt for Peter og Rebecca, at Ampelos Cellars ligger i et område, hvor der strømmer kølige luftstrømme ind fra Stillehavet. I dette særlige mikroklima, med masser af sol og varme midt på dagen og kølige morgener og aftner, finder man den perfekte klimatiske cocktail, der giver optimale forhold for Pinot Noir druen.

Resultatet er fremragende. Kølige og rene vine, der er et fornemt eksempel på, hvordan den ædle men også svære vinavlerkunst skal mestres.

Inspirationen til at dyrke vin hentes fra mange steder, men målet for Peter og Rebecca er jordnært og håndgribeligt. Gennem målrettet og systematisk arbejde vil ægteparret have det maksimale ud af Ampelos terroir.

Med lidt konsulent bistand fra sønnen Don Schroeder, der til daglig er vinmager for kultvinhuset Sea Smoke Estate Vineyards, har man med en meget tydelig dyrkningsfilosofi fået skabt nogle vine, der adskiller sig fra mængden.

Vinanmelderne har kaldt vinene fra Ampelos Cellars for behagelige, ukomplicerede og anderledes.

Californisk kvalitetsvin, der befinder sig højt oppe på rangstigen. Og man får noget for pengene. Det kan opleves, hvis man på golfferien til Californien vælger at aflægge Ampelos Cellars et besøg.

Hver lørdag kan man komme til wine tasting hos Peter Work på vingården Ampelos i Lompoc mellem 11-16.

Se kort tv-indslag ved at klikke oppe i BILLEDGALLERIET. 

 

Alle artikler

Fra juni kan danskere igen rejse til Cypern

Fra juni kan danskere igen rejse til Cypern

Cypern’s fire mest kendte golfbaner, Aphrodite Hills PGA National, Eléa, Minthis og Secret Valley åbner nu igen op for besøgende. Åbningen vil ske gradvis i flere faser...

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Har man prøvet at spille PGA Catalunya eller måske Golf de Pals, og længes man tilbage, så er der godt nyt. Spanien er så småt ved at åbne op igen, og turisterne er mere end velkomne...

Singha Beer fortsætter sponsorat

Singha Beer fortsætter sponsorat

RACE TO THAILAND: Mange deltagere havde sidste år fornøjelsen af at vinde en kasse med Thailands bedste øl, da de deltog i RTT. Og nu er der godt nyt, for Singha Beer har valgt at fortsætte deres sponsorat i 2020...

Costa del Sol genåbner golfbaner

Costa del Sol genåbner golfbaner

Uge 21 bliver en mærkedag i nyere spansk turismehistorie, for fra mandag den 18. maj begynder flere af Costa del Sols mange golfbaner at genåbne. Læs her om et par af de baner, som nu kan spilles...

Video: Mallorca er klar til at genåbne

Video: Mallorca er klar til at genåbne

De spanske golfbaner begynder nu igen at åbne op, og et af de steder, hvor man glæder sig til igen at tage imod turisterne er på Mallorca. Klik her og se, hvordan øens golfbaner gør reklame for sig selv...

Undgå stress på golfrejsen

Undgå stress på golfrejsen

SPONSOROMTALE: Bagagehåndteringsfirma, VALiZO, servicerer rejsende, som vil undgå stress på ferien og derfor gerne vil have afhentet kuffert og golfbag på hjemmeadressen...