Museumsbesøg: Titanic Belfast

Det nordlige Irland, Irland | Publiceret 31-03-2015

Verdens vel nok mest berømte skib, Titanic forliste natten mellem den 14. og 15. april 1912. Intet andet skibsforlis har siden været genstand for så mange spekulationer og så megen efterforskning, omtale og berømmelse. 

Titanic var datidens største dampdrevne skib og rederiet White Star Lines stolthed. Det blev bygget i Belfast, Nordirland, på skibsværftet Harland & Wolff, der omkring århundredets begyndelse beskæftigede 10.000 arbejdere.

I Belfast’s tørdokker var man i stand til at bygge nogle af verdens største skibe, og helt op mod 100.000 mennesker fulgte med, da Tictanic endelig den 31. maj 1911 gled yndefuldt ud i Belfast Lough.

Den skæbnesvangre jomfrurejse begyndte i Southampton, hvorfra turen gik til Cherbourg (Frankrig) og derfra med kurs mod New York. Ombord var der mere end 2.200 passagerer og besætningsmedlemmer.

Ekstravagance og rendyrket luksus var det som kendetegnede dette prægtige fartøj. Passagerne på 2. klasse rejste som 1. klasses passagerer ville have gjort det på mange andre skibe. Og selv på 3. klasse rejste passagererne i særskilte kahytter, og altså ikke i sovesale som 3. klasses passagerer ellers var vant til.

Næsten 40 forskellige nationaliteter var ombord og mange af passagerne på 3. klasse var arbejdere, som havde købt en enkelt billet til Amerika med drømmen om at finde lykken i det forjættede land.

En verden i chok
Titanic var udstyret med det mest moderne navigationsudstyr og var bygget til ikke at kunne synke. Alligevel sank Titanic efter at være blevet ramt af et kæmpemæssigt isbjerg ud for New Foundlands kyst.

I timerne op til forliset var skibets besætning adskillige gange blev advaret om isbjerge forude. Advarsler som enten var blevet ignoreret eller ikke var nået frem til kaptajnen. Sidste advarsel kom fra udsigtsposten mindre end et minut førend Titanic ramteisbjerget og skibets ene side blev flænset op.

Da ulykken indtraf viste det sig, at der ikke var tilstrækkelig med redningsbåde til alle passagerne, og mange af bådene blev kun halvt fyldt inden de kom i søen. Omkring 1500 personer mistede livet, da det gigantiske skib delte sig i to, hævede sig mod himlen og forsvandt ned i dybet.

Forvirring, svirrende rygter og mangel på rigtig information gjorde, at pressen i dagene efter ulykken skrev historier om Titanic, som må siges at være noget misvisende.

Mandag den 15. april 1912 kunne  man i Belfast Telegraph således læse følgende overskrift:

’Titanic er sunket. Ramt af et isbjerg. Passagerne kom i redningsbåde. Ingen mennesker har mistet livet.’

Den fulde sandhed gik først op for hele verden, da redningsskibet Carpathia anløb New York havn den 18. april. Titanics forlis ryddede avisforsiderne verden over. Historien var dramatisk og grufuld.

En undersøgelse har i nyere tid dokumenteret, at byggeriet af Titanic ikke levede op til ingeniørernes kvalitetskrav. Blandt andet var det kun de mest krævende samlinger, der blev lavet af stålnitter mens resten af samlingerne blev færdiggjort med skrøbeligere jernnitter. Samtidig betyd et forceret byggetempo, at kvalificerede leverandører ikke kunne følge med. Derfor var værftet tvunget til at indkøbe materialer af dårligere kvalitet. Ovenikøbet kneb det også med at finde tilstrækkeligt mange specialuddannede og erfarne arbejdere til arbejdet med at fastgøre de næsten 3 mio. nitter, som holdt skibets skrog samlet.

Belfast’s stolthed
I eftertiden har internationale historikere og videnskabsmænd igen og igen gransket i annalerne, og megen af den dokumentation, som er kommet frem kan i dag ses på Titanic Belfast.

Den ikoniske museumsbygning åbnede i 2012, og markerede dermed 100-året for det katastrofale forlis. Titanic Belfast er centrum for en helt ny bydel, Titanic Quarter. Byens vartegn og symbolet på en gryende optimisme og fremkomsten af en moderne europæisk storby.

Titanic Belfast facade er bygget med samme type stålelementer, som blev brugt da man byggede Titanic. En bygning, der på en og samme tid leder tankerne hen på et kæmpemæssigt isbjerg, men som også forestiller stævnen på Titanic. Og ses bygningen fra oven er hele grundplanen formet som en kompasstjerne som kendes fra gamle søkort.

Indenfor er Titanic Belfast som et interaktivt museum med tredimentionelle rum, hvor man som gæst kommer med på en rundtur på skibet. Musset består af i alt 9 afdelinger, hvor det er muligt at se eksempler på, hvordan passagerne boede på 1., 2., og 3. klasse og i en særlig afdeling kan man høre beretninger fra den efterfølgende afhøring af de overlevende.

Et besøg på Titanic Belfast er en fantastisk oplevelse, hvor man både kan opleve myter og realiteter. Og bl.a. kan man komme en tur med ned under havets bund, hvor Titanic ligger i dag og gennem dykkernes optagelser se det enorme skib ligge på havets bund.

Alle artikler

Fantastisk flot afslutning på Greece Open

Fantastisk flot afslutning på Greece Open

12 forventningsfulde hold stillede til start ved landsfinalen i Greece Open – presented by Golf Experten. De havde alle en forrygende dag på Great Northern...

Costa Navarino gør klar til at åbne nyt hotel

Costa Navarino gør klar til at åbne nyt hotel

Costa Navarino åbner denne sommer endnu et hotel, W Costa Navarino, og styrker dermed sin position, som en af Europas førende golfdestinationer...

Fantastisk start på årets Race to Thailand

Fantastisk start på årets Race to Thailand

Maj og juni måneds afdelinger af Race to Thailand – presented by GolfersGlobe blev alle vundet af lokale spillere. 12 hold er foreløbig klar til landsfinalen...

Thailand fjerner rejserestriktioner!

Thailand fjerner rejserestriktioner!

BREAKING NEWS: Thailand fjerner krav om Thailand Pass og sløjfer krav om brugen af mundbind. De nye regler gælder fra den 1. juli 2022...

Royal Oak træder ind som ny HIO sponsor

Royal Oak træder ind som ny HIO sponsor

Deltagerne ved Race to Thailand kan denne sommer vinde et eksklusivt luksusophold i Royal Oak Golf Club, hvis man lykkedes med at lave en Hole-In-One på et udvalgt par 3-hul...

Thailand oplever stor interesse

Thailand oplever stor interesse

Thailand rangerer, ifølge ny undersøgelse, højt blandt verdens bedste post-pandemiske destinationer. Noget af det som lokker turisterne til er golfbanerne...