Levadavandring er en unik ferieoplevelse

Madeira, Portugal | Publiceret 25-01-2015

Madeiras levadaer er nogle særlige vandringskanaler, som i mere end 500 år var øens primære transportsystem, når regnvand fra bjergene mod nord skulle transporteres ned til de frodige og opdyrkelige områder mod syd.

Levadaerne har en samlet længde på over 2000 km., og langs med de små vandingskanaler findes der et finmasket stisystem, de såkaldte passeios.

De fleste af disse ældgamle og helt unikke vandingskanalerne er oprindeligt blevet bygget af slaver, som blev importeret til at forestå det hårde og ofte meget farlige arbejde. Slaverne huggede kanalerne ud af klippevæggene, og i de mest ufremkommelige områder blev arbejderne hejst ned langs med klippesiderne i små flettede kurve. Her hang de frit svævende over den dybe afgrund, mens de hakkede løs for at skabe de livsnødvendige vandingskanaler.

Levadaerne skabte rigdom
Muligheden for at dyrke den frodige jord omkring Funchal medførterigdom og velstand for det lille ø-samfund. Og vandingskanaler blev af så vigtig betydning for øens velstand at de blev sat under offentlig administration.

Myndighederne udfærdigede love, som skulle sikre en retfærdig fordeling af vandet og langs med levadaerne blev der anlagt stier, så opsynsmænd efter et detaljeret regelsystem kunne fordele vandet til markerne, der lå som små terrasser, de såkaldte poios op langs bjergsiderne og dannede et smukt og smukt patchwork. Opsynsmændene sørgede for at åbne og lukke for små sluseporte, så vandet kunne bruges til at opdyrke de små jordparceller.

Fra omkring 1980 fik levadaerne ny betydning for Madeiras udvikling. I 1973 havde ægteparret John og Pat Underwood været på Madeira. De var blevet så begejstret for den smukke ø at de begyndte at vende tilbage år efter år. Ægteparrets store interesse var at vandre på de små stier langs levadaerne. Mens de vandrede tog de notater om de enkelt ruter, og i 1981 udgav de bogen ’Landscapes of Madeira’.

Bogen, der har vundet prisen Thomas Cook Award for Best Travel Guide, har siden det første oplag inspirerede vandrere fra hele verden til at komme til Madeira for at vandre på de smukke levada ruter.

I dag er levadaerne en af øens største turistattraktioner. Hvert år kommer mere end 1 mio. turister til Madeira og mange kommer for at vandre langs levadaerne.

Forslag til levadavandringer:

1. Paradise Valley: Denne fantastiske tur går langs Serra do Faial levadaen. Ruten har eksisteret i mere end 100 år, og på den næsten 6 km. lange tur kommer man forbi små terrasselodder og idylliske huse langs bjergskråningerne.
Sværhedsgrad: Let

2. Rabaçal: Turen gennem Rabaçal dalen er en heldagstur. Den mere end 10 km lange strækning snor sig gennem landskabet og bringer bl.a. vandrene forbi Risco vandfaldet. Turen har sin endestation ved en lille sø i bunden af dalen. Herfra kan man nyde stilheden og synet af de omkringliggende bjerge, der på imponerende vis rejser sig lodret op mod himlen. 
Sværhedsgrad: Middel

3. Pico do Areeiro / Pico Ruivo: Turen op til Madeiras højeste punkt, Pico Ruivo, regnes for at være blandt de bedste på Madeira. øen. Naturen er smuk og frodig og man oplever på tætteste hold, hvor Madeira ofte omtales som blomsterøen. Undervejs kommer man forbi nogle helt fantastiske udsigtspunkter, som er med til at gøre turen til en unik oplevelse.
Sværhedsgrad: Svær

Oplevelsen er unik og flere bureauer på Madeira tilbyder organiserede ture. På www.madeira-levada-walks.com og www.madeira-levadas.info kan man læse mere om levadavandringer på Madiera.

 

 

 

Alle artikler

Fra juni kan danskere igen rejse til Cypern

Fra juni kan danskere igen rejse til Cypern

Cypern’s fire mest kendte golfbaner, Aphrodite Hills PGA National, Eléa, Minthis og Secret Valley åbner nu igen op for besøgende. Åbningen vil ske gradvis i flere faser...

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Costa Brava: Kom bare, vi er klar!

Har man prøvet at spille PGA Catalunya eller måske Golf de Pals, og længes man tilbage, så er der godt nyt. Spanien er så småt ved at åbne op igen, og turisterne er mere end velkomne...

Singha Beer fortsætter sponsorat

Singha Beer fortsætter sponsorat

RACE TO THAILAND: Mange deltagere havde sidste år fornøjelsen af at vinde en kasse med Thailands bedste øl, da de deltog i RTT. Og nu er der godt nyt, for Singha Beer har valgt at fortsætte deres sponsorat i 2020...

Costa del Sol genåbner golfbaner

Costa del Sol genåbner golfbaner

Uge 21 bliver en mærkedag i nyere spansk turismehistorie, for fra mandag den 18. maj begynder flere af Costa del Sols mange golfbaner at genåbne. Læs her om et par af de baner, som nu kan spilles...

Video: Mallorca er klar til at genåbne

Video: Mallorca er klar til at genåbne

De spanske golfbaner begynder nu igen at åbne op, og et af de steder, hvor man glæder sig til igen at tage imod turisterne er på Mallorca. Klik her og se, hvordan øens golfbaner gør reklame for sig selv...

Undgå stress på golfrejsen

Undgå stress på golfrejsen

SPONSOROMTALE: Bagagehåndteringsfirma, VALiZO, servicerer rejsende, som vil undgå stress på ferien og derfor gerne vil have afhentet kuffert og golfbag på hjemmeadressen...