Levadavandring er en unik ferieoplevelse

Madeira, Portugal | Publiceret 25-01-2015

Madeiras levadaer er nogle særlige vandringskanaler, som i mere end 500 år var øens primære transportsystem, når regnvand fra bjergene mod nord skulle transporteres ned til de frodige og opdyrkelige områder mod syd.

Levadaerne har en samlet længde på over 2000 km., og langs med de små vandingskanaler findes der et finmasket stisystem, de såkaldte passeios.

De fleste af disse ældgamle og helt unikke vandingskanalerne er oprindeligt blevet bygget af slaver, som blev importeret til at forestå det hårde og ofte meget farlige arbejde. Slaverne huggede kanalerne ud af klippevæggene, og i de mest ufremkommelige områder blev arbejderne hejst ned langs med klippesiderne i små flettede kurve. Her hang de frit svævende over den dybe afgrund, mens de hakkede løs for at skabe de livsnødvendige vandingskanaler.

Levadaerne skabte rigdom
Muligheden for at dyrke den frodige jord omkring Funchal medførterigdom og velstand for det lille ø-samfund. Og vandingskanaler blev af så vigtig betydning for øens velstand at de blev sat under offentlig administration.

Myndighederne udfærdigede love, som skulle sikre en retfærdig fordeling af vandet og langs med levadaerne blev der anlagt stier, så opsynsmænd efter et detaljeret regelsystem kunne fordele vandet til markerne, der lå som små terrasser, de såkaldte poios op langs bjergsiderne og dannede et smukt og smukt patchwork. Opsynsmændene sørgede for at åbne og lukke for små sluseporte, så vandet kunne bruges til at opdyrke de små jordparceller.

Fra omkring 1980 fik levadaerne ny betydning for Madeiras udvikling. I 1973 havde ægteparret John og Pat Underwood været på Madeira. De var blevet så begejstret for den smukke ø at de begyndte at vende tilbage år efter år. Ægteparrets store interesse var at vandre på de små stier langs levadaerne. Mens de vandrede tog de notater om de enkelt ruter, og i 1981 udgav de bogen ’Landscapes of Madeira’.

Bogen, der har vundet prisen Thomas Cook Award for Best Travel Guide, har siden det første oplag inspirerede vandrere fra hele verden til at komme til Madeira for at vandre på de smukke levada ruter.

I dag er levadaerne en af øens største turistattraktioner. Hvert år kommer mere end 1 mio. turister til Madeira og mange kommer for at vandre langs levadaerne.

Forslag til levadavandringer:

1. Paradise Valley: Denne fantastiske tur går langs Serra do Faial levadaen. Ruten har eksisteret i mere end 100 år, og på den næsten 6 km. lange tur kommer man forbi små terrasselodder og idylliske huse langs bjergskråningerne.
Sværhedsgrad: Let

2. Rabaçal: Turen gennem Rabaçal dalen er en heldagstur. Den mere end 10 km lange strækning snor sig gennem landskabet og bringer bl.a. vandrene forbi Risco vandfaldet. Turen har sin endestation ved en lille sø i bunden af dalen. Herfra kan man nyde stilheden og synet af de omkringliggende bjerge, der på imponerende vis rejser sig lodret op mod himlen. 
Sværhedsgrad: Middel

3. Pico do Areeiro / Pico Ruivo: Turen op til Madeiras højeste punkt, Pico Ruivo, regnes for at være blandt de bedste på Madeira. øen. Naturen er smuk og frodig og man oplever på tætteste hold, hvor Madeira ofte omtales som blomsterøen. Undervejs kommer man forbi nogle helt fantastiske udsigtspunkter, som er med til at gøre turen til en unik oplevelse.
Sværhedsgrad: Svær

Oplevelsen er unik og flere bureauer på Madeira tilbyder organiserede ture. På www.madeira-levada-walks.com og www.madeira-levadas.info kan man læse mere om levadavandringer på Madiera.

 

 

 

Alle artikler

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Den 14. udgave af den græske Aegean Airlines Pro-Am fik en populær vinder, og turneringen havde som altid deltagelse af spillere fra en lang række lande, herunder en del svenskere...

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Landsfinalen ved Race to Thailand bød på masser af glade deltagere og flot golfspil. Flere sponsorer bidrog til at gøre dagen til en særlig festlig oplevelse...

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Costa Navarino Hills er navnet på Grækenlands nyeste og hidtil mest ambitiøse golfprojekt, der omfatter anlæggelsen af to nye signatur golfbaner, der ventes at stå klar i september 2021...

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Portugal markerer sig på den internationale golfscene, hvor flere af landets bedste golfbaner har opnået flotte placeringer på den seneste 2019-rangliste fra Golf World Magazine...

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

GolfersGlobe skal til november til Thailand med årets vindere af Race to Thailand. Nu får du chancen for at komme med på turen, hvor vi skal spille nogle af Thailands bedste golfbaner....

Tre sidste finalehold fundet

Tre sidste finalehold fundet

RACE TO THAILAND: Sidste spillerunde blev lørdag den 7. sept. afviklet i Falster Golf Klub med 52 glade golfere. Banen fik stor ros på en dag, hvor det blev 'close race' om sejren og de tre landsfinalepladser...