Guide til Flanderns bedste ølfestivaler

Flandern, Belgien | Publiceret 09-12-2017

Belgien siges at have verdens mest avancerede ølkultur, og den spændende historie og mangfoldigheden omkring belgisk ølbrygning førte i 2016 til, at belgisk ølkultur blev optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Er man taget på en golfferie til Belgien er der således rig mulighed for at kombinere dagene på golfbanen med ølsmagning på nogle af de mange udskænkningssteder, som findes i selv de mindste byer.

Fordi den belgiske ølkultur er så udbredt, så afholdes der også hvert år en lang række ølfestivaler i bl.a. Flandern. Sidst i artiklen bringer vi en liste over nogle af de festivaler, som er værd at besøge i 2018.

Men først lidt om den belgiske øl.

Der findes i dag mere end 140 bryggerier i Belgien, som tilsammen brygger over 2000 forskellige ølvarianter.

Bryggerierne varierer i størrelse, lige fra det lille gårdbryggeri, hvor traditionerne er gået i arv fra generation til generation, til de store veldrevne industriforetagender.

Oprindeligt var det de belgiske munke, som gennem århundrede stod for ølbrygningen, og efter manges mening kan smagen af belgisk øl da også ligefrem være grænsende til en guddommelig oplevelse.

I dag fås specialøl bl.a. fra seks belgiske trappistklostre: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle og Sint-Sixtus (Westvleteren).

Et af de steder, hvor man kan opleve UNESCO-ølkulturen er i Flandern i det nordlige Belgien.

I byer som Antwerpen, Genk, Oostende og Brügge findes et utal af øl-museer, bryggerier og sågar øl-restauranter, hvor man kan blive klogere på de belgiske og de særlige flamske øltraditioner.

Et andet sted at starte er på en af landets mange ølfestivaler, som ofte afholdes på en tid af året, hvor de meget belejligt kan udgøre et af de kulturelle indslag på golfferien til Belgien.

1. Leuven Innovation Beer Festival
Ved Leuven Innovation Beer Festival mødes innovative specialbryggerier fra hele verden. Festivalens deltagere udviser stor kreativitet og originalitet, og de besøgende kan glæde sig til at smage en masse forskellig eksperimenterende øl. Festivalen afholdes i bryggeriet De Hoorns tidligere lokaler, hvilket er stedet, hvor den første Stella Artois blev brygget i 1926.
Tid & sted: Leuven, 13.-15. april 2018
Mere information: leuveninnovationbeerfestival.com

2. The Night of the Great Thirst
Den internationale Gueuze & Kriek Festival, kaldes også for ’Night of the Great Thirst’. På festivalen fejres øl af typen lambic og geuze – to unikke øltyper, der kun kan brygges i denne del af Flandern. Øllene brygges på en særlig måde, uden brug af gær, og modnes herefter i trætønder. En proces, der typisk tager flere år. De to særlige øltyper er kendt over hele verden og tiltrækker derfor øl-entusiaster fra mange forskellige lande.
Tid & sted: Payottenland, tæt på Bruxelles, 27. april 2018
Mere information: geuzegenootschap.be/en/the-night-of-great-thirst

3. Zythos Beer Festival
Zythos Beer Festival er med deltagelse af 100 belgiske bryggere den største ølsmagningsfestival af sin slags i Europa. Her kan man smage 500 forskellige slags øl. I løbet af weekenden er det bl.a. muligt at komme på besøg på Leuvens to bryggerier – mikrobryggeriet Domus og det gigantiske AB Inbev. Fans af belgisk øl rejser fra alle verdenshjørner til Belgien for at deltage i denne festival.
Tid & sted: Leuven, 28.-29. april 2018
Mere information: zbf.be

4. Beer Passion Weekend
Festivalen Bierpassie weekend (på engelsk Beer Passion Weekend) giver mulighed for at prøvesmage en masse forskellige belgiske øl samtidig med, at man kan nyde den charmerende havneby, Antwerpen. På Groenplaats, der med katedralen som en fantastisk baggrundskulisse er en af Antwerpens smukkeste pladser, udskænkes der mere end 200 forskellige slags øl fra omkring 40 bryggerier.
Tid & sted: Antwerpen, foreløbige datoer: 22.-24. juni 2018
Mere information: bierpassieweekend.be

5. Ghent Beer Festival
I rejseguides omtales den charmerende by, Genk ofte som Europas bedst bevarede hemmelighed. Og naturligvis, fristes man til at sige, har byen sin egen ølfestival. Festivalen finder man i en frodig have i gåafstand fra byens historiske centrum. Stemningen er afslappet, og til festivalen mødes både almindeligt øl-interesserede og passionerede øl-nørder.
Tid & sted: Gent, foreløbige datoer: 18. august 2018
Mere information: gentsbierfestival.be

6. North Sea Beer Festival
Den sidste weekend i august mødes øl-entusiaster og turister i Leopold Park i kystbyen Oostende. Byen ligger ud mod havet, og festivalen er den mest selskabelige øl-festival på den belgiske kystlinje. North Sea Beer Festival er således kendt for sin hyggelige og folkelige stemning med madboder, livemusik og DJ's.
Tid & sted: Oostende, 24.-26. august 2018
Mere information: northseabeerfestival.com

7. Belgian Beer Weekend
Festivalen finder sted på Bruxelles' historiske torv, Grand Place, der er på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Belgian Beer Weekend skydes i gang med fejringen af Saint-Arnould, der er bryggernes skytshelgen. Traditionen tro velsignes øllet i Bruxelles' katedral, og om lørdagen kan man deltage i et optog, hvor historiske bryggerivogne og ølvogne snor sig gennem gaderne i det centrale Bruxelles.
Tid & sted: Bruxelles, 31. august-2. september 2018
Mere information: belgianbrewers.be

8. Modeste Beer Festival
Festivalen, der hører til blandt de nyere ølfestivaler i Flandern, fejres i 2018 for 8. gang. Modeste Beer Festival er især populær blandt "connaisseurs", fordi man på festivalen har mulighed for at blive klogere på nogle af de mange øl, som landets mindre og ofte familieejede specialbryggerier fremstiller. Det er bryggerne selv, der serverer øllene ved de forskellige boder, og det giver rig lejlighed til at få fortalt spændende og passionerede historier om fremstillingsmetoder, aromaer og smagsnuancer.
Tid & sted: Antwerpen, foreløbige datoer: 29.-30. september 2018
Mere information: modestebierfestival.be

Alle artikler

Atlanterhavsø lokker med unikke golfbaner

Atlanterhavsø lokker med unikke golfbaner

VIDEO: Den portugisiske ø, Madeira, som ligger ud fra Marokkos kyst, er meget mere end et rejsemål kun for naturelskere. Øen byder på nogle rigtig flotte golfbaner. Læs mere på linket her...

Populær Dubai bane genåbner efter renovering

Populær Dubai bane genåbner efter renovering

Arabian Ranches Golf Club genåbner efter en større renovering med omlæggelse af samtlige 18 greens. Banen regnes blandt Dubai's mest populære blandt almindelige golfspillere...

I Thailand finder man de bedste golfoplevelser

I Thailand finder man de bedste golfoplevelser

VIDEO: Der findes mere end 250 golfbaner i Thailand, hvilket gør landet til Asiens førende golfdestination. Se videoen og kom med på en rundtur i Amazing Thailand...

Dubai Hills kåret som ‘World’s Best New Course’.

Dubai Hills kåret som ‘World’s Best New Course’.

Dubai's nyeste golfbane, Dubai Hills, er blevet kåret som verdens bedste nye golfbane. Banen er designet, så den passer til den almindelige golfer, dvs. med brede fairways og et generelt spillevenligt layout...

Yas Links Abu Dhabi vinder fornem pris

Yas Links Abu Dhabi vinder fornem pris

Yas Links Abu Dhabi kåret som bedste golfoplevelse i UAE. I artiklen vises en præsentationsvideo fra Abu Dhabi, hvor flere kendte golfpersonligheder taler varmt for et besøg i ørken-emiratet...

Sponsoreret Eagle Club teer op til ny sæson

Eagle Club teer op til ny sæson

Danmarks største indoor træningscenter har op til den nye vintersæson forbedret spiloplevelsen med masser af nye baner i de 8 golf simulatorer...