Er golf i Sydkorea på vej mod at blive en folkesport?

Publiceret 12-08-2019

Udviklingen af golfbaner i Sydkorea bevæger sig i disse år i en spændende retning. Der tales om 'den tredje fase', og det amerikansk baserede golfbanearkitektfirma Golfplan-Dale & Ramsey er med til at drive udviklingen frem.

Engang var golf i Sydkorea for de få og de velhavende, og frem til 1982 fandtes der udelukkende eksklusive medlemsklubber i landet. I dag findes der næsten 500 golfbaner i Sydkorea, hvoraf godt halvdelen er offentlige baner. Udviklingen af offentlige golfbaner begyndte for snart 40 år siden, da Golfplan-Dale & Ramsey designede deres første offentlige golfbane i Sydkorea. Banen havde 9 huller, to forskellige teesteder samt to greens pr. hul. Årstallet var 1982.

Det kan lyde lidt omvendt, når man fortæller, at golf historisk set faktisk har haft et godt greb i de brede sydkoreanske folkemasser. Millioner af sydkoreanere har dyrket golfspillet, men som oftest udelukkende på de 2 eller 3-etagers driving ranges, som findes i mange større byer og uden nogen mulighed for at komme ud og prøve kræfter med spillet på en rigtig golfbane. Skulle golfspillet prøves for alvor måtte mange sydkoreanere rejse til enten Thailand eller Vietnam.

Siden midtfirsterne fulgte en periode op gennem 1990’erne med anlæggelsen af et stigende antal offentlige baner. Den sydkoreanske regering ønskede dengang ikke, at golfsporten skulle fremstå som en aristokratisk, elitær, ekskluderende sport. Derfor blev reglen, at der kun kunne gives tilladelse til at anlægge en privat 18 hullers, hvis bygherren samtidig anlagde en offentlig 9-hullers golfbane.

Da den økonomiske krise for alvor ramte de globale finansmarkeder i 2008 blev Sydkorea også ramt. Udviklingen af nye golfbaner gik i stå, og i 2014 begyndte de koreanske banker at opfordre de private golfklubber til at åbne op for offentligheden. Antallet af medlemskaber i de eksklusive private golfklubber var faldet drastisk, og de eksisterende medlemsaktier havde mistet størstedelen af deres værdi. Stribevis af konkurser ramte både bygherrerne og entreprenørerne.

De som overlevede begyndte nu i højere grad at vænne sig til tanken om at offentlige golfbaner skule være det, der skulle sikre klubbernes økonomisk stabilitet. Mange af Sydkoreas bedste offentlige golfbaner blev anlagt i disse år. Det gælder bl.a. Island Country Club (2011), som ligger lidt syd for Seoul.

I dag er Golfplan-Dale & Ramsey i færd med at gennemføre tredje fase i udviklingen af offentlige golfbaner i Sydkorea. I 2018 åbnede Keun Wi O’Phel Golf Club i det sydøstlige hjørne af landet, ikke langt fra Daegu, der er Sydkorea’s fjerdestørste by. Og i september 2019 åbner yderligere to golfbaner, Sehyeon Golf Club og Solseado Golf Club i samme område.

Fremgangsmåden er simpel. Investorerne finder et privat golfbaneprojekt, der har de nødvendige tilladelser, men som ikke er kommet i gang. Og så omdannes projektet til en offentlig golfbane, hvor efterspørgslen er langt større.

Alle artikler

Gæstespillere løb med alle finalepladserne

Gæstespillere løb med alle finalepladserne

Hele 39 gæstespillere havde fundet vej til Sct. Knuds, da der blev spillet Race to Thailand. I det 52 mand store felt måtte hjemmebanespillerne se alle finalepladserne blive besat af spillere udefra...

Er golf i Sydkorea på vej mod at blive en folkesport?

Er golf i Sydkorea på vej mod at blive en folkesport?

Udviklingen af golfbaner i Sydkorea har historisk set gennemgået tre faser. I nyere tid er anlæggelsen af offentlige golfbaner blevet det som investorerne satser på...

Ny fotoserie får britisk linksbane til at stråle

Ny fotoserie får britisk linksbane til at stråle

Billedserie: Prince’s Golf Club i Kent-området viser al sin pragt. Klubben er godt igang med et større renoveringsarbejde, som vil være færdigt før The Open i 2020 skal spilles på nabobanen, Royal St. George’s...

Rekordstort felt deltog i Race to Thailand

Rekordstort felt deltog i Race to Thailand

96 spillere stillede til start, da Ledreborg Palace Golf Club lagde bane til en afdeling af Race to Thailand - presented by GolfersGlobe...

Lumine Beach Club genåbner beach club

Lumine Beach Club genåbner beach club

Costa Daurada kystens førende golfresort genåbner beach club efter en renovering på 700.000 kr.

Sommerstemning i Simons Golf Club

Sommerstemning i Simons Golf Club

RACE TO THAILAND: Humøret var højt, da der fredag den 5. juli blev spillet en runde af Race to Thailand i Simons Golf Club. Sponsorer deltog med tasting og var dermed med til at skabe perfekte rammer...