Den japanske forvandling

Shizuoka-Præfekturet, Japan | Publiceret 10-02-2017

I mange år var Japan lukket land for golfturister, men i skrevne stund er Japan og de japanske golfklubber så småt begyndt at åbne sig op mod omverdenen. Udviklingen indenfor golfsporten kan bedst forklares som et spejlbillede af japansk økonomi og den krise, som landet har oplevet de seneste årtier.

Mange ting er sket i Japan i de seneste 20 år, og det gælder ikke mindst indenfor golfverdenen.

Engang var det at være medlem af en golfklub en så stor udskrivning, at ingen almindelige mennesker spillede golf. Golfbanen var et sted, hvor de rige boltrede sig og et sted, hvor der blev lavet forretninger.

At blive ansat i en større japansk virksomhed var som regel ensbetydende med, at man ved indgåelse af kontrakten også forpligtede sig til at tage golflektioner, hvis man ikke i forvejen kunne spille golf. Sådan er fortællingen i det mindste. Om det er helt rigtigt skal være usagt, men sandt er det, at golf var en velhaversport og at mange karrieremennesker fik betalt medlemsskabet af firmaet, så golf og business kunne gå hånd i hånd.

Der var dengang, hvor et medlemskab af den eksklusive Koganei Country Club, i en forstad til Tokyo kostede mere end 6 mio. kr. (2016-priser). Men tiden har det med at ændre på mange ting, og i dag er prisen faldet til ’blot’ 2,5 mio. kr., mens der i andre Tokyo klubber tilbydes medlemskaber for godt 5.000 kr.

Da medlemmerne forsvandt
Golf (ゴルフ) i Japan er fortsat en populær sport, og Japan er stadig det land i verden med næst flest golfbaner (ゴルフコース) kun overgået af USA.

Men for mange unge japanere er det at spille golf ikke længere et statussymbol, og det er bl.a. én af forklaringerne på, at klubberne nu er begyndt at åbne sig op overfor omverdenen.

Indtil for få årtier siden var mange golfklubber private. Men den internationale finansielle krise ramte Japan hårdt, og medlemmerne begyndte at forsvinde.

Da golfsporten i Japan var på sit højeste var der næsten 14 mio. golfspillere. I dag menes tallet at være knap det halve.

Helt frem til 2005 blev der stadig bygget nye golfbaner, selvom udviklingen for længst var vendt, og antallet af golfspillere på daværende tidspunkt var i frit fald.

De senere år har japanerne oplevet, at golfbaner er lukket på stribe og i stedet bl.a. er blevet omdannet til enorme solcelle parker.

Tiderne forandrer sig 
For den almindelige japaner, der gerne vil spille golf melder der sig hurtigt en række udfordringer. Dels er der stadig prisen. Det er ikke blevet billigt at spille golf i Japan, og green fee prisen i weekenderne på banerne omkring de største byer sniger sig hurtigt op på 1.000 kr. for en runde golf.

Samtidig så lider japanerne af pladsmangel. Derfor er jorden omkring byerne for dyr til at der anlægges golfbaner. Det betyder, at for en byboer skal man regne med, at der minimum er en time, hvis ikke to timer hver vej for at komme ud til de nærmeste golfklubber, hvor det er til at betale kontingent eller green fee.

Et andet forhold, som spiller ind på mulighederne for lige at snuppe sig en søndagsrunde i stedet for at tilbringe tiden med familien, er det faktum, at der generelt ikke spilles hurtigt på golfbanerne i Japan. Medlemmer og gæster er her for at hygge sig, og så tager 9 huller typisk 2,5 time.

De fleste steder er det tilmed kutyme, at der holdes en frokostpause mellem de første 9 og de sidste 9 huller. Dermed bliver det at spille golf hurtigt til en dagsbegivenhed.

Store oplevelser i vente
Er man på golfrejse til Japan betyder det mindre.

Som turist er der dog andre ting man lige skal forholde sig til. For selvom golfklubber nu viser interesse for udenlandske green fee spillere, så kan det dog stadig være lettere sagt end gjort at rejse rundt på egen hånd for at spille golf i Japan.

I mange klubber kan der fortsat ikke bestilles teetider online, og personalet i golfklubberne taler kun meget lidt engelsk. Men booker man gennem en agent eller via hotellets reception, så ligger de eventyrlige oplevelser og venter lige for snuden af en.

Kombinationen af japansk kultur, japansk gastronomi og nogle fremragende golfbaner gør faktisk Japan til en særdeles attraktiv golfdestination, hvor man får meget for sine penge, når tingene ses i et større perspektiv.

Nogle af de mest populære områder tæller Mount Fuji, Karuizawa, Miyazaki og Izu halvøen godt 100 km sydvest for Tokyo.

Med vanlig sans for detaljen og japansk grundighed vil man opleve, hvordan golfbanerne står utrolig flot og velplejet.

Og så er det selvfølgelig et ekstra ’selling point’, at man også får muligheden for at opleve en flig af den autentiske japanske kultur, når man efter golfrunden får tilbudt at prøve et traditionelt ’hot spring bath’, inden der skal spises japanske delikatesser i klubhuset.

GolfersGlobe har valgt at fokusere på to områder, Mie-præfekturet og Suhizoka-præfekturet, der begge ligger sydvest for Tokyo. På ovenstående links kan du læse mere om golfbanerne i de to områder, ligesom du kan finde et egnet hotel. Ønsker du at høre mere om golfrejser og forespørge på priser til Japan, så send os en mail på info@golfersglobe.com eller kontakt os på tlf. 27 12 51 93. 

Alle artikler

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Tidligere vinder på ECCO Tour vandt Aegean Airlines Pro-Am

Den 14. udgave af den græske Aegean Airlines Pro-Am fik en populær vinder, og turneringen havde som altid deltagelse af spillere fra en lang række lande, herunder en del svenskere...

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Forrygende første sæson af Race to Thailand

Landsfinalen ved Race to Thailand bød på masser af glade deltagere og flot golfspil. Flere sponsorer bidrog til at gøre dagen til en særlig festlig oplevelse...

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Græsk golfresort anlægger to nye baner

Costa Navarino Hills er navnet på Grækenlands nyeste og hidtil mest ambitiøse golfprojekt, der omfatter anlæggelsen af to nye signatur golfbaner, der ventes at stå klar i september 2021...

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Stor anerkendelse til portugisisk golf

Portugal markerer sig på den internationale golfscene, hvor flere af landets bedste golfbaner har opnået flotte placeringer på den seneste 2019-rangliste fra Golf World Magazine...

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

REJSETILBUD: Tag med finalevinderne til Thailand

GolfersGlobe skal til november til Thailand med årets vindere af Race to Thailand. Nu får du chancen for at komme med på turen, hvor vi skal spille nogle af Thailands bedste golfbaner....

Tre sidste finalehold fundet

Tre sidste finalehold fundet

RACE TO THAILAND: Sidste spillerunde blev lørdag den 7. sept. afviklet i Falster Golf Klub med 52 glade golfere. Banen fik stor ros på en dag, hvor det blev 'close race' om sejren og de tre landsfinalepladser...