1977: The Duel in the Sun

Glasgow området, Skotland | Publiceret 16-04-2015

Fire gange er The Open Championship blevet spillet på Turnberry, Ailsa Course, der ligger malerisk smukt ved Ayrshire på den skotske vestkyst. Når solen glitrer i havet og når fairways er udtørrede og greens er stenhårde, er Turnberry med det berømte lighthouse i baggrunden en storslået golfoplevelse.

Første gang Turnberry lagde græs til The Open var i 1977, hvor en af historiens mest berømte golfmatcher fandt sted. ’The Duel in the Sun’ mellem Tom Watson og Jack Nicklaus bliver i dag regnet for at være en af de mest intense og medrivende finaler, der nogensinde er spillet i The Opens historie.

Det var mesteren, 37-årige Jack Nicklaus, der allerede havde vundet 14 majors og som befandt sig på toppen af sin karriere mod den 10 år yngre Tom Watson. Watson havde tidligere samme år vundet The Masters, mens Jack Nicklaus ved den lejlighed var blevet henvist til andenpladsen to slag efter.

Watson var ’the coming man’, en fantastisk scrambler med en altid brandvarm putter. The ’Watson par’ blev et udtryk, der fulgte den sympatiske amerikaner gennem hele hans karriere.

Matchen mellem de to giganter udviklede sig over de sidste 36 huller til en ren opvisning i hulspil, og den dramatiske match blev først afgjort på det 72. hul.

Watson og Nicklaus havde begge skudt 68 og 70 de første to dage, og var derfor ude i samme bold lørdag, hvor det blev til to runder i 65 slag for en delt føring. Jack Nicklaus var inden søndagens finalerunde bookmakernes favorit, og the Golden Bear kom da også hurtigt foran med tre slag. Men da de to spillere nåede 16. tee var begge 11-under-par.

På teestedet kiggede Watson på Nicklaus og sagde den berømte sætning; ‘This is what it’s all about, isn’t it? - You bet it is’, svarede Nicklaus.

Ordvekslingen var et kontant udtryk for, hvad de to spillere stræbte efter. At konkurrere med verdens allerbedste golfspillere i en begivenhed som The Open og med et tusindtal af tilskuere, der fulgte spillernes mindste bevægelse.

Se en fantastisk spændende video fra finalerunden ved at klikke oppe i BILLEDGALLERIET

En sand mester 
Watson havde ikke ført turneringen på noget tidspunkt i løbet af de fire dage. Først da han fik birdie på 17. hul kom han i spidsen for turneringen. På 18. hul sendte Watson sit 1-jern ned midt ad fairway, mens Nicklaus måtte se sit drive ryge ud til højre i rough og krat. Watson slog først og sendte fra 178 yards bolden med et 7-jern op til godt og vel en halv meter fra flaget.

Nu var det Nicklaus tur. På mirakuløs vis fik han med et 8-jern sendt bolden fra et næsten uspilleligt leje op i forkanten af green. På det efterfølgende birdieputt holede Nicklaus stensikkert tværs over green fra en afstand på vel omtrent 13 meter. Al presset var nu på Watson. De tusindvis af tilskuere, der var samlet rundt om 18. green var allerede flere gange brudt ud i en øredøvende jubel efterfulgt af klapsalver, men Watson holdt hovedet koldt og fra den halve meter missede han ikke.

Tom Watson var the Open Champ 1977. Watson gik de to sidste runder i 65-65 og sluttede totalt 12-under-par. Nicklaus brugte 65-66 slag og sluttede 11-under-par. Derfra var der hele ti slag ned til amerikaneren Hubert Green på tredjepladsen. Kun disse tre spillere formåede at bryde par, men Turnberry 1977 var i sandhed en dyst alene mellem Watson og Nicklaus. Et enkelt kig på leaderboard tydeliggør, hvilken verdensklasse præstation de to spillere stod for denne søndag på Turnberry. For blandt de øvrige spillere i toppen af leaderboard var navne som Lee Trevino, Ben Crenshaw og Raymond Floyd. Selv om det var fremragende spillere, formåede ingen at bryde par, og de sluttede alle langt efter Watson og Nicklaus.

En ægte gentleman 
I et mindeværdigt øjeblik gik Nicklaus efter det sidste putt hen til Watson, lagde armen om hans skulder og fulgte ham op mod klubhuset. Måden det skete på havde Nicklaus lært af sin far. Nicklaus kone, Barbara, har siden fortalt, hvad faderen havde sagt til Nicklaus, da han var 11 år gammel. ’Du skal altid holde hovedet højt, kigge din medspiller i øjnene og ønske ham oprigtigt tillykke med sejren’.

I de kommende år skulle Nicklaus ved flere lejligheder få mulighed for at ønske Watson tillykke med sejren. Efter Turnberry vandt Watson i 1981 the Masters og i 1982 US Open, begge gange med Jack Nicklaus som runner up. I dag tales der om, at Turnberry 1977 var kulminationen på en golfepoke, der startede i 1960, hvor Arnold Palmer rejste til St. Andrews Old Course i jagten på Claret Jug.

Efter krigen havde ingen amerikanere rigtigt taget turen over Atlanten, men med Palmers indtog i The Open, og sejrene i 1961 og 1962 på Birkdale og Troon blev det tydeligt for den yngre generation af amerikanske golfprofessionelle, at The Open var et must for alle spillere. Jack Nicklaus fulgte efter Palmer, og i rookiesæsonen 1962 spillede han sin første The Open. De kommende år samlede The Open de bedste spillere i verden. Jack Nicklaus hørte til blandt de ypperste, men i 1977 blev han slået af tronen, og Watson overtog de kommende år golfherredømmet.

I feltet på Turnberry var også de tre unge spillere, Seve Ballesteros, Nick Faldo og Greg Norman. Dette triumvirat skulle de følgende mange år blive de dominerende spillere i verden.

Men i 1977 var der kun Tom Watson og Jack Nicklaus.

Kunne du tænke dig at komme til Skotland og spille på Turnberry eller en af de andre berømte linksbaner på den skotske vestkyst, så klik her - fint et hotel og SPØRG PÅ ET TILBUD. 

Alle artikler

Gæstespillere løb med alle finalepladserne

Gæstespillere løb med alle finalepladserne

Hele 39 gæstespillere havde fundet vej til Sct. Knuds, da der blev spillet Race to Thailand. I det 52 mand store felt måtte hjemmebanespillerne se alle finalepladserne blive besat af spillere udefra...

Er golf i Sydkorea på vej mod at blive en folkesport?

Er golf i Sydkorea på vej mod at blive en folkesport?

Udviklingen af golfbaner i Sydkorea har historisk set gennemgået tre faser. I nyere tid er anlæggelsen af offentlige golfbaner blevet det som investorerne satser på...

Ny fotoserie får britisk linksbane til at stråle

Ny fotoserie får britisk linksbane til at stråle

Billedserie: Prince’s Golf Club i Kent-området viser al sin pragt. Klubben er godt igang med et større renoveringsarbejde, som vil være færdigt før The Open i 2020 skal spilles på nabobanen, Royal St. George’s...

Rekordstort felt deltog i Race to Thailand

Rekordstort felt deltog i Race to Thailand

96 spillere stillede til start, da Ledreborg Palace Golf Club lagde bane til en afdeling af Race to Thailand - presented by GolfersGlobe...

Lumine Beach Club genåbner beach club

Lumine Beach Club genåbner beach club

Costa Daurada kystens førende golfresort genåbner beach club efter en renovering på 700.000 kr.

Sommerstemning i Simons Golf Club

Sommerstemning i Simons Golf Club

RACE TO THAILAND: Humøret var højt, da der fredag den 5. juli blev spillet en runde af Race to Thailand i Simons Golf Club. Sponsorer deltog med tasting og var dermed med til at skabe perfekte rammer...