Oplev Japans sidste havfruer

Shizuoka-Præfekturet, Japan | Publiseret 10-04-2017

I Japan produceres nogle af verdens dyrebareste perler. Eventyret om Mikimoto perlerne begyndte for snar 125 år siden, da japaneren Kokichi Mikimoto i 1893 udviklede en særlig teknik til at kunne producere kulturperler.

Perlerne gemte sig i østers dybt nede på havets bund, og Mr. Mikimoto, der sidenhen fik tilnavnet ’Perlekongen’, brugte de lokale Ama dykkere til at hente de eftertragtede østersperler op fra havets bund.

De kvindelige fridykkere
Historien om Ama dykkerne er en fascinerende fortælling.

Ifølge sagnene steg de første kvindelige fridykkere ned i dybet for mere end 2000 år siden. Dengang dykkede Ama kvinderne for at skaffe føde og fandt de en østers med en perle indeni var lykken gjort. Da Mr. Mikimoto fik ideen til sit perleeventyr fik dykkerne en ny og vigtig opgave. De skulle indsamle østersene, og når der var blevet lagt et fremmedlegeme ind i dem skulle dykkerne lægge de mange østers tilbage på havets bund.

Det har stort set altid været kvinderne, som dykkede, fordi kvinderne kunne holde vejret længere tid under vand, og samtidig havde de et ekstra fedtlag, som beskyttede mod det iskolde havvand.

Oplæringen startede allerede i 5-års alderen, og først når pigerne var blevet til unge kvinder var de tilstrækkelig trænet til at kunne gå ned på 10-20 meters dybde og holde vejret længe nok til at kunne indsamle de eftertragtede skaldyr.

For mange dykkeres vedkommende fortsatte karrieren helt op i 70-års alderen og på nær i de koldeste vintermåneder blev der dykket året rundt.

Uskyldigheden selv
Ama betyder ’hav-kvinder’, og med samme ynde, som en havfrue ville bevæge sig under havoverfladen, dykkede Ama dykkerne ned i dybet. Typisk 50-100 gange om dagen foretog de dyk af minimums 1 minuts varighed.

Helt frem til midten af forrige århundrede sås Ama dykkerne på stranden og på havet i nærmest nøgen tilstand kun iført et lille lændeklæde (fundoshi) samt et tørklæde (tenugui) til at beskytte deres hår. Men med tiden begyndte Mikimoto Ama dykkerne at bære traditionelle hvide bomuldsdragter.

Det var langt fra noget ufarligt arbejde at være perledykker, og det siges, at den hvide dragtfarve skulle skræmme hajer og delfiner væk.

Til at opsamle de forskellige skaldyr brugte kvinderne en trækurv, der samtidig fungerede som bøje. Oppe ved overfladen kunne kvinderne holde fast i kurven, mens de fik kontrol over vejrtrækningen ved at foretage nogle særlige vejrtrækningsøvelser kaldet for isobue eller "ocean whistle".

Et indblik i en svunden tid
Før 2. Verdenskrig var der op til 6.000 Ama dykkere i Japan. I dag er der knap et par tusinde tilbage, hvoraf godt halvdelen lever i Ise-Shima i den sydlige del af Mie-præfekturet.

Måden hvorpå der dyrkes perler, er i dag så udviklet, at der ikke længere er behov for Ama dykkerne. I stedet er dykkerne nu blevet en del af Japans kulturarv, og kulturen bliver bl.a. holdt i hævd ved at dykkerne optræder for turister ved Mikimoto Pearl Island, der ligger i byen Toba i den sydlige del af Mie-præfekturet.

Mikimoto Pearl Island består i dag af et museum, hvor man kan få indblik i både perleproduktionen og Ama dykkernes fascinerende liv.

Skaldyr tilberedt over åben ild
Når man besøger Mikimoto Pearl Island får man, som en del af programmet, også mulighed for at besøge en lille restaurant, Ama Hut Hachiman, lidt udenfor Toba.

Stedet er nærmest at betragte som et arbejdende museum, hvor de ældre Ama dykkere i en lille Ama Hut (lille hytte) tilbereder frokosten over åben ild. Her serveres der både snegle, muslinger, østers, søpindsvin og hummer, mens kvinderne synger og danser deres traditionelle dans.

Oprindeligt var det her de kvindelige dykkere fik stillet sulten og varmede sig ved ildstedet, inden næste dyk ned i det kolde havvand.

Alle artikler

Vind et golfophold for 2 personer

Vind et golfophold for 2 personer

Vind et golfophold bestående af 2 nætter for 2 personer, på Trevose Golf & Country Club samt 5 runder golf på 5 forskellige engelske linksbaner. Klik her for at læse, hvordan du vinder...

Video afslører nye sider af islandsk golf

Video afslører nye sider af islandsk golf

De to svenske fotografer Eric Karlsson & Jacob Sjöman har besøgt Island og indfanget magien fra tre af østatens bedste golfbaner. Se den flotte video her...

Undgå stress på golfrejsen

Undgå stress på golfrejsen

Det danske bagagehåndteringsfirma, VALiZO, tilbyder nu at afhente kuffert og golfbag på hjemmeadressen, så flyrejsende kan starte golfferien uden stress...

Banen med det sorte vulkansand fylder 30 år

Banen med det sorte vulkansand fylder 30 år

VIDEO: Golf del Sur på Tenerife udmærker sig ved at have sort sand i bunkers og fremstår her 30 år efter åbningen, som et smukt og spændende golfanlæg. En must-play bane, hvis golfferien går til Tenerife...

Drømmegolf på en schweizisk alpetop

Drømmegolf på en schweizisk alpetop

I 2018 kan Schweiz's ældste golfklub, Engadine Golf Club, fejre 125 års jubilæum. GolfersGlobe blev begejstret ud over det sædvanlige, da vi besøgte klubbens 2 golfbaner...

Video: Eventyret venter i Chiang Mai

Video: Eventyret venter i Chiang Mai

Se her hvorfor du bør overveje at tage til Chiang Mai i Nordthailand på en golfferie. Ny video går bagom et af Thailands mest spændende rejsemål...